Община Долна Митрополия с призив за дарение на кръвна плазма

1
Дарение кръвна плазма. Снимка – интернет.

Вече почти цяла година за никого не е тайна, че човечеството се сблъсква с непредсказуемо предизвикателство, а именно пандемията, предизвикана от COVID-19. „Новият“ вирус провокира лекарите, учените, всички хора като ни постави в условията на неизвестност и ни накара да си дадем сметка за начина на живот, който водим, за взаимоотношенията, за развитието на науката въобще, за това, че в природата могат да се появят неизвестни, които да ни принудят да преосмислим живота си.

Ние от Общинска администрация Долна Митрополия, ежедневно, се сблъскваме с граждани на общината, заразени с коронавирусна инфекция, с техни близки, поставени под карантина, както и с лекарите и медицинските специалисти на първа линия в борбата със заболяването. Още в началото осъзнахме  необходимостта от спазване на мерките и възприехме спазването им като лична и социална отговорност – те са необходими, за да предпазим както самите нас, така и близките ни, и хората, с които се срещаме в нашето ежедневие. Въпреки това обаче, голяма част от нашите колеги се сблъскаха с COVID-19 и, освен грижите за гражданите, за осъществяване на административната ни работа, възникна въпросът – Как бихме могли да сме още по-полезни в преодоляване на заболяването?

Кампанията за даряване на реконвалесцентна плазма, отчасти, отговори на нашите въпроси и ни насочи към Регионален център по трансфузионна хематология – Плевен, където има оборудвана зала с уред за плазмофереза и изключително компетентен екип, който информира и извършва манипулацията по даряване.

Плазмата от хора, възстановили се от коронавирус, се използва за лечение на някои пациенти с COVID-19, ако са съвместими. Често тя играе решаваща роля в лечението на по-тежките случаи с опасност за живота. Това е причината служители от Общинска администрация Долна Митрополия да се включат в дарителската инициатива и да подпомогнат нуждаещите се болни. Дори в екипа си имаме човек дарил вече два пъти плазма и това е Секретарят на Община Долна Митрополия, Десислава Манова.  По информация на Регионалния център по трансфузионна хематология – Плевен нуждаещите се от помощ все още са повече от дарителите, за това

Уважаеми съграждани,

Обръщам се към тези от Вас, които са преболедуваликоронавирусната инфекция, здрави са и имат желание да помогнат – Дарете плазма! По този начин ще спечелите живот за хората в нужда! А какво по-важно от спасяване на човешкия живот?

С благодарност към дарителите от Общинска администрация и всеки дарител от общината,

ПОЛЯ ЦОНОВСКА – Кмет на община Долна Митрополия

Прочетете също

310x165 - Съветниците приеха отчета за управлението на общинската собственост

Съветниците приеха отчета за управлението на общинската собственост

Отчет даден – отчет приет. Снимка – пресцентър ОбС. Отчет за състоянието на общинската собственост …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *