Община Долна Митрополия приключи проект „Туризмът като връзка за перспективно развитие на трансграничния регион”

Рибен 1

Заместник областният управител Николай Абрашев беше официален гост на конференция, с която приключват дейностите по проект „Туризмът като връзка за перспективно развитие на трансграничния регион”, финансиран по Програма „INTERREG V-A Румъния – България 2014 – 2020” чрез Европейски фонд за регионално развитие. Водещ партньор по проекта е община Долна Митрополия, съвместно с община Моцацей, Румъния и Църковното настоятелство „Свети Никола“, Моцацей.

Гости на събитието бяха общински съветници от ОС – Долна Митрополия, кметове на населени места от областта, представители на Регионален исторически музей – Плевен, на туроператори, на  фирми и институции, които имат отношение към реализацията на проекта.

Поводът за събитието е завършването на строителните дейности от община Долна Митрополия на обекти в с. Рибен, включени в проекта  –  „Консервация, частична реставрация и социализация на римска крайпътна станция „Ad Putea“  и „Информационно – посетителски център „Ad Putea“ с обслужваща туристическа инфраструктура и паркова територия.

Събитието се проведе в новопостроения  Информационно-посетителския център.  Гостите бяха посрещнати от представители на група за исторически възстановки от гр.Свищов,  превъплътени в римски легионери.

Кметът на община Долна Митрополия Поля Цоновска благодари на всички, допринесли за реализацията на проекта, в който е включен сериозен експертен потенциал. Тя изрази надежда, че институциите  ще съдействат да се разкрие туристическия потенциал на Северна България, най-вече в аспекта на културно-историческото наследство.

Разкопките в района на с.Рибен са започнали през 2013 г. със съдействието на Регионален исторически музей – Плевен, изцяло финансирани от община Долна Митрополия. Те приключват през 2017 г. с разкриването на римска крайпътна станция „Ad Putea“ , която лежи на античния път  „Via Traiana”, свързващ Рим с източните провинции на империята. Чрез последвалите дейности по проекта е създаден нов интегриран туристически продукт, който съхранява културно-историческото наследство на региона и допринася за обществената осведоменост за значението му.

Рибен 4

Рибен 6

Рибен 3

Текст и снимки: Пресцентър – Областна администрация – Плевен

Споделете:

Прочетете също

danyci 1

Наближава крайният срок за плащане на местни данъци и такси с отстъпка

Дирекция „Приходи от местни данъци и такси” към Община Плевен напомня, че крайният срок за плащане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *