Община Белене ще работи за реализацията на инвестиционна концепция

319916940 3322577381394152 6627105628551137135 n
Снимка – община Белене.

На 13.12.2022 г. Община Белене е представила инвестиционната концепция „Централизирана зелена водородна отоплителна система в Община Белене“.

Разработването на концепцията е финансирано от Европейския механизъм за градско развитие (European City Facility – EUCF) и документът е получил одобрение от европейския механизъм миналия месец.

Инвестиционният проект включва изграждането на фотоволтаична електрическа централа с капацитет 6 МВт и електролизна система за производство на зелен водород с капацитет 4 МВт. Произведеният с нулеви емисии водород ще бъде използван за централизирано отопление на минимум 7 сгради в централна градска част.

“В средата на 2021 г. Община Белене кандидатства по третата покана на Европейския механизъм за градско развитие за събиране на проектни предложения за въвеждане на мерки, свързани с адаптация към измененията на климата и енергийния преход и спечели финансиране за разработването на инвестиционната концепция,“ заяви кметът на Община Белене Милен Дулев.

„Днес, за мен е удоволствие да Ви съобщя, че Европейският механизъм за градско развитие оцени и одобри разработената от нас иновативна концепция. Това ни дава нови възможности и достъп до широк набор от инструменти за финансиране на следващите етапи от проекта. Екипът ни започна и подготовка за кандидатстване към няколко инструмента за финансиране на проектната и инвестиционна част на проекта. Предвид определянето на зеления водород като приоритетен за Зелената сделка и енергийния преход, убеден съм ще получим финансова подкрепа както на национално, така и на европейско ниво. Макар в България все още да липсва готова технология за производство на чист водород, в ЕС има редица добри примери и ние вече влизаме в контакт с наши европейски партньори с цел да почерпим най-добри практики за иновативни и надеждни технологични решения за реализирането на пилотен проект за зелен водород в България“, подчерта Дулев.

Общата стойност на инвестицията е 13 060 000 евро, като ще се търси както частен инвеститор за партньорство при изграждането на фотоволтаичната централа, така и безвъзмездно финансиране от национални и европейски източници.

Проектът е в пряко изпълнение на целите и приоритетите на стратегически документи и политики на общинско, национално и европейски ниво за постигане на климатична неутралност, енергийна сигурност и независимост. Очакваното екологично въздействие е намаляване на емисиите с не по-малко от 651 тона CO2 eкв. годишно и спестена енергия от 1,43 GWh годишно, като произведената възобновяема енергия ще е 30 GWh годишно.

Проектът има редица икономически и социални ползи за местната общност, като привличането на нови инвестиции и създаването на нови работни места, генерирането на устойчив и екологосъобразен икономически растеж, достъпна зелена енергия за общински нужди, подобряване на благосъстоянието на местната общност чрез поставяне на Белене на енергийната карта на България и по-здравословна среда за живот за жителите на Община Белене.

Проектът има потенциала да превърне общината в пионер в производството на чист водород и използването му за декарбонизация на централизирано отопление.

„Проектът демонстрира потенциала на зеления водород и ролята му за енергийната ни независимост и преход към чиста енергия. Изправени сме пред редица кризи – енергийна, икономическа, климатична. Водородът дава решение и на трите, като позволява декарбонизация на икономиката без това да става за сметка на растежа и ни прави независими от въглеводородните горива,“ заяви изпълнителят на проекта за разработване на концепцията Ивайло Петков.

„Бих желал страната ни да се възползва от инструментите на ниво ЕС, които вече финансират пилотни водородни проекти и общините новатори могат да изиграят решаваща роля с проекти като този. Водородът увеличава своя дял в енергийния микс на европейско и глобално ниво, важно е да не изоставаме от тази тенденция, за да може да се възползваме от възможностите, които тя ни предоставя.“

Споделете:

Прочетете също

Slavi

Водачът на листата на ИТН за 15 МИР Плевен Слави Трифонов се отказа да е депутат

Лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов е подал заявление, с което се отказва да бъде …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *