Обществен дебат за ползването на 8 млн.лв.за чистота или за инфраструктура, предлагат общински съветници от МК „Демократична България”

obshtinski suvetnici D B Pleven
Общински
съветници от Местна коалиция “Демократична България” – Плевен. Снимка – БТА Плевен.

На 25-ти януари в пресклуба на БТА в Плевен пресконференция даде група общински съветници от  “МК “Демократична България – Обединение (СДС, ДБ, БЗНС)”. Пред журналисти от плевенски медии позиции изложиха Христо Таслаков,  доц. Евгения Бързашка и Пепо Петков.

Основната тема на пресконференцията бе предстоящата сесия на Общинския съвет. Съветниците предоставиха и информация  за срещите си с граждани направени по време на предизборната кампания.

По злободневния въпрос на предстоящата сесия, предложението за наредата за отпускане и изплащане на еднократни парични помощи за стимулиране на раждането и отглеждането на деца в община Плевен, доц. Бързашка напомни, че до 2050 г. в Европа ще  живее едва 5% от световното население.  Тя подчерта, че е  необходима подходяща публична политика и търсене на баланс за работа, учене и отглеждане на децата. „Загрижени сме за хората от община Плевен и  подкрепяме предложението на левицата в това отношение. Проблемът е общ, снощи обсъждахме заедно детайлите по наредбата – стимулиране на отглеждането на деца в плевенския регион. В общи линии сме се спрели на някои пунктове, които са съгласувани с колегите от БСП“,  каза доц. Бързашка.  Еднократна парична помощ ще се изплаща от Община Плевен на родител или осиновител за първо, второ и трето дете. Предвиждат се изисквания за уседналост на родителите, за образователен ценз, за платени местни данъци и такси и здравните осигуровки. Във връзка с това са разделили на три групи сумите за раждане на първо, второ и трето дете. Родителите с три и повече деца  ще получават и  логистична помощ за работа и настаняване в детска градина. Предвидена е  сума и за раждане на близнаци, тризнаци и т.н., като в тези случаи образователният ценз на родителите няма да се взема под внимание. Конкретните суми ще бъдат популяризирани след разглеждане на заседание на ПК по „Бюджет и финансова политика“  този следобед.

Беше уточнено, че са  необходими между 70 и 100 хиляди лева, в зависимост от раждаемостта. Но за сега  все още няма  бюджет на Община Плевен.

Христо Таслаков сподели наблюденията си от предизборната кампания, когато е станало ясно,  че гражданите се вълнуват от въпроса за градския транспорт. „От разговорите ни с Тролейбусен транспорт, гражданите и администрацията се обединяваме около няколко приоритета: до Панорамата да има градски транспорт, да обслужваме индустриална зона, чрез което ще влезе и с. Опанец,  редовно обслужване на линията до с. Гривица, линията до Втора клинична база, до Кайлъка и  поне през уикендите да има транспорт до язовирите. На „Дружба“ има блокове откъснати от градския транспорт, имаме идеи и за тях. За да не ходят хората от там по 1 км. до спирките. Смятаме, че ще решим и техния проблем, както и проблема с пресичането на хората до Лидъл в кв.  „Сторгозия“, поясни той и добави, че всичко това ще зависи от ползването, дохода и цените на билетите. „Имаме една от най-добрите политики в областта на транспорта“, беше категоричен Таслаков.

Според него липсата на контактна мрежа сега ще бъде преодоляна с електробусите, а новата билетна система коренно ще промени начина на пътуване.

Третата тема, по която направиха анонс общинските съветници беше свързана с местните данъци и такси.

Пепо  Петков – председател на бюджетната комисия в Общински съвет – Плевен, представи темата така: „Това е текуща тема. Нека влезе в обществото още веднъж. Да представим нещата до тук, за да предизвикаме обсъждане и дебати в обществото.“

„ Какво бихме могли да направим като данъкоплатци за да подобрим положението в нашия град“, попита Петков и поясни, че от 2015 г. не е променяна таксата за битови отпадъци в Плевен.  Петков предостави следните цифри: приходите от такса „Битови отпадъци“ за 2022 г. ще бъдат 7 милиона и 200 хиляди лева; разходите за събиране, транспортиране, третиране на отпадъците и поддържане на чистота на териториите за обществено ползване за 2022 г. ще бъдат 15 милиона и 609 хиляди лева. Дефицитът е  повече от 8 милиона лева. Петков разясни, че този дефицит е ежегоден и се покрива от други приходи на общината свързани с данъчни тежести.

Пепо Петков настоя да се проведе дебат в обществото, дали тези повече от 8 милиона лева да не отидат  в пътната инфраструктура или в други социални дейности. „ 8 милиона и половина е разликата между това, което събираме и това, което харчим за чистотата вместо да ги даваме за децата си“, беше категоричен той и настоя обществото да започне разговор по темата.

 Повдигнатите въпроси ще бъдат разгледани днес, 25-ти януари, на заседания на постоянни комисии към ОбС – Плевен. Какви решения ще бъдат взети предстои да видим.

Споделете:

Прочетете също

voda 1

Подменят водопроводи от ВиК мрежата в област Плевен

Продължават строително-ремонтните дейности на обекти от инвестиционната програма на Дружеството за реконструкция на ВиК мрежата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *