Начало | Култура | Обществено – експертният съвет по култура сваля доверието си от Комисията по култура и нейната председателка

Обществено – експертният съвет по култура сваля доверието си от Комисията по култура и нейната председателка

Заседание на ОЕСК. Снимка – Иван Илиев.

На извънредно заседание на Обществено – експертният съвет по култура, провело се на 4-ти март т.г., се предложи за обсъждане Декларация, с която се изразява категорично несъгласие с решението на Общинския съвет – Плевен от 28-ми февруари, с което се отнемат 70 хил.лв. от трансферната сума за ДКТ „Иван Радоев”, както и в мероприятия от Културния календар за 2020 година.

Декларацията ще бъде изпратена до централните ръководства на ГЕРБ, БСП, ВМРО, министъра на културата, председателят на ПК по култура към Народното събрание, областен управител на Плевен, председател на ОбС – Плевен, председателите на групи в ОбС – Плевен.

Освен до плевенските медии,  Декларацията ще бъде изпратена и до БНТ, Нова ТВ, ТВ Евроком, БСТВ.

В текста на Декларацията се посочва, че с въпросното решение се ощетява културния живот на града, чрез:

  • отнемане на финансов ресурс от едни културни институции за сметка на други.
  • противопоставяне по този начин на творческите гилдии в община Плевен.
  • създаване на условия за нахлуване на прояви в културния живот на Плевен със съмнителни художествени качества.
  • противопоставяне на отделни социални групи в обществото едни на други.

Членовете на ОЕСК /обществено – експертен съвет по култура/ изразяват категоричното си несъгласие с подобни действия. Още повече, че „те се превърнаха в тенденция на провежданата културна политика от страна на ПК по култура и нейната председателка”. Посочва се, че „без предварително разглеждане в постоянните комисии към ОбС, без разискване  по време на проведеното  обществено обсъждане на бюджета, на въпросната сесия бе предложено и прието отнемането на 70 000 лв.от трансферната сума за театъра”. Това действие  е извършено „с  абсурдния аргумент, че „културна институция, които е обгрижвана финансово, не дава качествена продукция”, /позиция на председателя на група ГЕРБ в ОбС – б.а./.

Посочва се още, че „с подобни абсурдни твърдения през 2019 год. бе свален от Културния календар на община Плевен Международния симпозиум по скулптура. Същата опасност грози прояви залегнали в Националния културен календар на страната за 2020 год., като: Лауреатски дни „Катя Попова”, Международен театрално – куклен фестивал „Шарено петле”, Международен ЕСЕН Джаз фест,както и възстановяването на Международния пленер по живопис „Плевен 2020”. Причината е както недофинансиране на проявите, така и липсата на експертност в ПК по култура по отношение на принципите и значимостта на планираните културни прояви”.

Въз основа на тези и други аргументи посочени в Декларацията, членовете на ОЕСК заявяват следното:

  • „Сваляме своето доверие от ПК по култура към Общински съвет – Плевен.
  • Сваляме своето доверие от г-жа Петя Василева – председател на ПК по култура към Общински съвет – Плевен.
  • Поради стеклите се обстоятелства издаващи липсата на експертност в провеждането на адекватна културна политика, предлагаме на общинските съветници да изберат нов председател на ПК по култура.
  • Предлагаме на ПК по култура да взима своите решения на базата на становища на Обществено – експертния съвет по култура”.

Членове на Обществено – експертния съвет по култура са ръководителите на всички културни институции в града, изявени дейци на културата, общественици и журналисти. На извънредното заседание освен тях присъстваха актьорите от ДКТ „Иван Радоев”, творци на свободна практика, медии.

Прочетете също

В дни на изпитание добротата ще ни даде сили

проф. Славчо Томов – ректор на МУ – Плевен. Снимка – интернет.. За празника на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *