Последни новини
Начало | Новини | Обходният път на Плевен – без работен проект, срокове и изпълнение

Обходният път на Плевен – без работен проект, срокове и изпълнение

Път 1-3 Луковит – Ябланица, отсечката Румянцево – Златна Панега. Снимка – интернет.

„За обходния път на Плевен се обсъждат варианти, които според мен са неработещи”, заяви пред журналисти кметът на Плевен Георг Спартански, който е присъствал на заседанието на Областния съвет за развитие. На това заседание е дадена първоначална информация за строежа на автомагистрала „Хемус” и варианти за обходния път на Плевен до нея. До момента работен проект за този път няма. Тепърва ще се създава комисия, която да го възложи за изработване, обсъждане и съгласуване с институциите. Спартански информира, че според директора на Областно пътно управление – Плевен Ивайло Денчев, от 6-те варианта за подобен път, които през десетилетията са обсъждани – са останали 2. Единият е, който минава в началото на парк „Кайлъка” и пак влиза в градската среда с около половин километър. Другият е през  горната част на големия язовир в „Кайлъка” откъм Тученица

Казах, че и двата варианта няма да получат одобрение при съгласуването с РИОСВ, обясни Спартански. Защото нарушава защитена територия какъвто е парк „Кайлъка”. Освен това вариант, който предвижда да вкарва автомобилите и камионите в градските черти е абсолютно безумен. Аргументът, че ще се засегнат само 500 м от градската територия, за мен е абсолютно несъстоятелен. Защото на входа на природния парк, при обръщалото на тролеите  покрай горското стопанство и нагоре към местността „Стражата”  има жилищни комплекси. И да вкараш на няколко стотин метра пак същия шум, прах, пепел, с конфликти по отношение на сигурността и здравето на хората  е абсолютно неработещо. Казах още, че ако това се случи хората няма да го позволят и ще ги бият с камъни. Община Плевен още преди месеци е възразила писмено срещу тези варианти.

Предложили сме да се обсъди вариант, при който на базата на съществуващите полски пътища между парцелите земеделски земи, нанесени на картата, да бъдат ползвани тези полски пътища като бъдат разширени и обработени със съответната технология. Така няма да се засягат нито защитените местности , нито ще се създават конфликти и дискомфорт на гражданите, нито ще се вкарва голям автомобилен поток в чертите на града.

Нещата за обходния път са в начален етап. Няма нищо конкретно. Тепърва ще се прави комисия, която да излъчи някакъв изпълнител на някакъв идеен проект, който след това ще се обсъжда и т.н

Да не говорим че няма яснота по отношение на това колко широк ще бъде този обходен път. В началото се говореше за две ленти на движение, с по две платна, т.е. като скоростен път. Сега се оказва, че това е много скъп вариант и затова се предлага да се поевтини бъдещия проект като вместо две – лентата да е една с две платна. Само че ние и сега имаме такъв двупосочен път: от Плевен през Радомирци, Луковит, Петърница, Румянцево, Златна Панега. . Ако целта е да се направи подобен тип пъ,т с всичките катастрофи, рискове  и опасности, по-добре да не се прави нищо. Аргументът, че и досега гражданите са търпели колите от Русе пътувайки за Ловеч да  минават през бул. „Русе” и по бул. „Хр. Ботев”, защото е републиканска пътна инфраструктура, нищо, че преминава през центъра на града, за мен не е аргумент. Ако ще заменяме един такъв опасен и нерешаващ никакви проблеми път с нов, за който ще хвърлим пари и който също ще създава проблеми, а няма да ги решава, по-добре да не правим нищо.

Вариант, който вкарва като алтернатива на настоящия маршрут пак движение в градски условия, през защитена местност, непосредствено до жилищни комплекси, е абсолютно неприемлив за нас. Другият вариант е над големия язовир. Как ще стане ? Виадукти ли ще се правят там, какво ще се прави ? И там РИОСВ как ще им даде съгласие ?

На заседанието казах тези мои съображения, за да се вземе най-доброто за всички решение. Но не мисля, че обходния път ще стане в близките четири – пет години. Не и в този мандат.

Прочетете също

От днес влизат в сила задължителните маски на открито

От днес, 22-ри октомври, се въвежда противоепидемична мярка за носенето на маска или друго средство, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *