Обсъждат дофинансиране на маломерни паралелки

Предложения от директори на три училища в Община Плевен за даване на разрешения за продължаване съществуването на маломерни самостоятелни или слети паралелки през учебната 2018/2019 г. ще обсъждат този месец три от постоянните комисии в Общински съвет – Плевен. Исканията са от плевенските СУ „Анастасия Димитрова“ и СУ „П.Яворов“ и от ОУ „Отец Паисий“ – с. Опанец. Председателят на местния парламент Мартин Митев е разпределил преписките за разглеждане в ПК по „Образователна политика и читалищна дейност“, ПК по „Бюджет и финансова политика“ и ПК по „Законност, противодействие на корупцията, установяване конфликт на интереси и контрол по изпълнение на решенията“. Заседанията на комисиите са следващата седмица.

Искането от директора на СУ „Анастасия Димитрова“ е за разрешение за съществуване на паралелка 1 клас с 9 ученици, която е единствена в училището. Общ брой на учениците в паралелките I – VII клас е 90 деца.

Искането от СУ „П.Яворов“ е за съществуване на паралелка 10а клас с 9 ученици, която е профилирана, с прием след завършен 7 клас и единствена с икономическа насоченост. В искането си директорът е декларирал, че разполага с осигурени средства за обезпечаване на учебния процес извън определените единни разходни стандарти и не желае финансиране за разликата от 10 ученици до изискуемия минимум от 18 деца.

Третото искане е от ОУ „Отец Паисий“ – с. Опанец и в него става дума за съществуването на слята паралелка първи и втори клас от 8 ученици и трети клас самостоятелна паралелка с 5 ученици. В искането се допълва, че с решения на местния парламент от септември и октомври миналата година в училището е разрешено сформирането на маломерни и слети паралелки с по-малко от 10 ученици и са одобрени средства за обезпечаване на учебния процес извън определените по ЕРС за учебната 2018/2019 г. Директорът на училището уведомява също, че в посочените класове са напуснали по един ученик и съответно толкова трябва да бъдат дофинансирани, за да продължат паралелките да съществуват.

В предложението за дофинансиране на паралелките в трите учебни заведения, внесено от кмета на Община Плевен Георг Спартански до Общинския съвет, са посочени и съответните финансови средства, необходими за това. За СУ „Анастасия Димитрова“ сумата е в размер на 3 057 лв., за СУ „П.Яворов“ – 1 609 лв., за ОУ „Отец Паисий“ – 3 218 лв. Решението по така направеното предложение ще бъде взето след обсъждане в Общинския съвет..


Споделете:

Прочетете също

Според социологическите агенции „Възраждане” е четвърта политическа сила. Според „Възраждане” – са първа.

Снимка – интернет. Социологическите агенции Тренд, Галъп и Алфа рисърч публикуваха свои проучвания за електоралните …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.