Обсъдиха методиката за изработване на здравна карта за област Плевен

Снимка: Областна администрация – Плевен

Заседание на комисия за изработване на областна здравна карта, във връзка със заповед на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков, се проведе в Областна администрация – Плевен. Председател на комисията е областният управител Виолета Иеремиева, която откри форума и с благодарност към всички медицински специалисти за всеотдайността към техните пациенти.

Членове на комисията са представители на Регионална здравна инспекция, Районна здравноосигурителна каса, Районна колегия на Българския лекарски съюз, Районна колегия на Българския зъболекарски съюз, Регионална колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, представители на организации за защита правата на пациентите и на всички общини в областта.

Директорът на РЗИ д-р Илиян Минчев, представи одобрената от министъра на здравеопазването методика за изготвяне на областната здравна карта, в съответствие с изискванията на Закона за лечебните заведения.

Д-р Ваня Иванова, представител на РЗИ, подчерта високата обезпеченост на областта с медицински специалисти в доболничната и болнична помощ, както и с дентални специалисти и професионалисти по здравни грижи.

Доц. Пенка Костадинова, директор на РЗОК – Плевен, съобщи, че по официални данни Плевенска област е на второ място в страната по брой обслужени пациенти. Около 40% от преминалите по клинични пътеки са жители на други области. Причината за това е наличието на високоспециализирани дейности и квалифицирани специалисти в здравните заведения на Плевенска област като тенденцията е този процент да расте.

Беше направено предложение методиката да отчита освен възрастовата структура на населението и тази на лекарската колегия.

Крайният срок за обобщаване на данните от събраната първична информация, както и за представяне на готовата областна здравна карта в Министерство на здравеопазването е 30 септември.

Споделете:

Прочетете също

230 души ще напуснат БСП в Гулянци след пренаредена листа от ръководството на партията

Редактирайки решението на партийния общински съвет в Гулянци, Националният съвет на БСП поставя начело настоящ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *