Начало | Култура | Образователен концерт на Филхармонията за ученици от СУ “Иван Вазов”

Образователен концерт на Филхармонията за ученици от СУ “Иван Вазов”

Плевенската филхармония покани с „Пролетни усмивки“ учениците от СУ „Иван Вазов“ на образователен концерт. През тази учебна година за пореден път малките ученици от Подготвителна група и от начален етап с присъствието си доказаха, че са приятели на класическата музика.

Под умелата диригентска палка на Славей Тинчев, под звуците на симфоничния оркестър на град Плевен, вазовските ученици чуха прекрасните маршове на Щраус. С аплодисментите на определени ритми те споделиха, че им допада класическата музика.

Заедно с мелодичните звуци децата се потопиха и в света на танца. От балетната школа при читалища „Съгласие“ бяха дошли балерини и балетисти, които под трелите на музикалните инструменти показаха очарователен и много пряк път към повишаване интереса и настроението на вазовските възпитаници.

Публиката чу и видя изпълнение на валс и танго. Разбра, че и на цигулка може да звучи музика на Майкъл Джексън. Зазвъняха приятно струните на този музикален инструмент и вазовчетата приеха с радост вдъхновяващото вълшебство, което поднесе плевенският виртуоз.

На фона на „Ръченица“ от Петко Стайнов, учениците се насладиха на нов вариант на известната приказка „Дядо и ряпа“. Организаторите на концерта подариха от душа и сърце на децата една вълшебна приказка с музикалните инструменти и с артистичните танцьори.

Образователният концерт „Пролетни усмивки“ бе развит в унисон с детските усещания, а темата бе добър повод малчуганите да открият нови прекрасни мигове от света на музиката. В зала „Катя Попова“ присъства вокална група „Арлекино“. За наша гордост взе участие като солист талантливият Даниел Деянов Кунов, ученик от 3.“е“ клас. Песента „Шепа светлина“ докосна по вълнуващ начин децата от публиката. Разбрахме, че Дани има сценични изяви не само в Плевен. На таланта му се възхищават както българските деца, така и от чужбина. Третокласникът печели призови места със соловите си изпълнения при вокална група „Арлекино“, с участието си в детски конкурси за красота и модели. Можем да го видим и сред танцьорите на „Въртянка“, както и в сцени от детски филми.

Приятно впечатление на водещата Виолета Боянова по време на концерта направи гората от ръце на знаещи ученици, когато им задаваше въпроси, свързани с изпълненията на музикантите. Накрая тя покани малката публика от СУ „Иван Вазов“ на „Танц на пингвините“. В него се включи и директорът на филхармонията, Любомир Дяковски. Музика и танци се преплетоха. Финалът донесе кулминация на настроението с ентусиазма на „пингвинските“ ритми. Той допълни програмата на пъстротата от музика и танци.

В залата учениците се отличиха с поведение и позитивно отношение към изпълнението на оркестъра към Плевенската филхармония. Детската публика засвидетелства своето уважение към организатори и изпълнители с бурни аплодисменти.

Източник-СУ “Иван Вазов”Прочетете също

Рожден ден празнува бившият плевенски кмет Андрей Романов

Андрей Романов. Снимка – лична фейсбук страница. На днешния 30-ти ноември своя 94 – ти …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *