Образованието – решение на проблема с циганите според плана за тяхното интегриране

Образованието е акцентът в приетия наскоро от ОбС – Плевен план за действие за интеграция на ромите. Обикновено подобни документи са пълни с административна скука. Този план обаче прави изключение. Липсват канцеларските клишета. Текстовете са четивни, анализите интересни. Всички те са подкрепени със статистически данни.

Така разбираме, че в община Плевен с население близо 150 хил. души, 85 % са българи, 2.5 %  – турци и над 3 % – роми. По отношение на образованието от 5 000 роми едва 4 % са със средно и висше образование, 80 % са с незавършено, основно или начално образование. Както и че от всички икономически неактивни граждани 77.06 % – са роми.

От анализът направен в плана се вижда, че безработицата е неразривно свързана и с етническата принадлежност. Сред българската етническа група тя е 11.6 %, сред турската – 27.4 %, сред ромската – 41.4 %.

Ето защо акцентът в приетия план е образованието. Посочени са образователните цели, дейностите за постигането им, сроковете за реализация и финансирането. Изобщо – добре обмислен и направен план за интеграция, за което авторите му /които и да са те/, заслужават похвала за труда си.

Ако беше обсъден от страна на общинските съветници и му беше дадена гласност, може би щяха да изникнат и интересни въпроси по него. Като например има ли мултиетнически училища в община Плевен, за които става дума в плана ? Или защо се говори за „ромска история“ когато такава няма ?

Любопитна подробност е, че общинските съветници от ДПС не взеха  никакво отношение към плана. Както между впрочем и останалите техни колеги, защото въпросният план просто бе гласуван без дебати. Което буди недоумение когато става въпрос за такова кардинално нещо като интегриране на ромите чрез образование.

Прочетете също

Василий

Днес е Банго Васил – „Сурва-сурва година, догодина – пак живо и здраво“

Днес е Банго Васил - „Сурва-сурва година, догодина – пак живо и здраво“ Васильовден или …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *