Областният управител на Плевен посрещна делегация от Молдова

1 23

Делегация от молдовската комуна Гангура, Яловенски район, беше на посещение при областния управител Виолета Иеремиева. Гостите са в Плевенска област по покана на Иван Петков, бивш областен управител, председателя на фондация „Бъдеще 2008“ Ивайло Ангелов и заместник-кмета на община Долни Дъбник Радослав Тодоров, които съпровождаха делегацията.

През месец август 2023 г. община Долни Дъбник и молдовската  комуна Гангура станаха села-побратими. Тогава заместник-кметът на община Долни Дъбник Радослав Тодоров и кметът на комуна Гангура Марчел Бобейка подписаха Договор за сътрудничество. В него се  регламентират взаимноизгодните взаимоотношения в областта на културата, читалищната дейност, културно-историческото наследство, спорта и туризма. Това беше седмото подред побратимяване между български и молдовски села, организирано от фондация “Бъдеще 2008”, която работи напълно безвъзмездно за изучаване и запазване на българските исторически общности в Румъния, Украйна, Молдова и Сърбия.

Кметът на комуна Гангура разясни, че тя обхваща четири села, две от които са български с около 1000 жители, представи интересни факти за историята на региона, за икономическите и селскостопанските му характеристики.  Той благодари за поканата и сподели, че е щастлив от сърдечното посрещане, от желанието  за сътрудничество от страна на българските партньори и най-вече за това, че е видял у тях загриженост за българското население в Република Молдова.

Надеждите са за съвместни бизнес проекти, особено в контекста на желанието на Молдова за членство в Европейския съюз.

Виолета Иеремиева приветства инициативите за партньорство, предложи идеи за бъдещи съвместни дейности и сърдечно благодари за отправената към нея покана да посети Молдова.

След визитата в Областната администрация делегацията се отправи на среща със земеделски производители от община Долни Дъбник.

През месец август предстои ансамбъл от Гангура да участва във фолклорния фестивал в село Крушовица.

молдова 2

Текст и снимки: Пресцентър – Областна администрация – Плевен

Споделете:

Прочетете също

545359eca6591ac5f37fce801a876dfb 1

Кметът на Червен бряг: 24 май обединява всички нас около езика и писмеността ни като народ

Уважаеми жители на община Червен бряг, Уважаеми педагози, ученици и дейци на културата, Честит 24 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *