Областният управител на Плевен откри информационна среща за популяризиране на българския жестов език

Снимка: Областна администрация – Плевен

Областният управител на Плевен Виолета Иеремиева откри информационна среща за популяризиране на българския жестов език. Събитието се проведе в зала „Плевен” на Областната администрация. То е част от инициативите на Обединение за правата и развитието на глухите хора в България Deaf.bg по повод Международната седмица на глухите хора и се осъществява с подкрепата на Областна администрация на област Плевен и Община Плевен. На срещата присъстваха кметът на Община Плевен Георг Спартански, представители на общини от областта, експерти от институции, представители на РУО и учебни заведения.

При откриването на срещата областният управител Виолета Иеремиева сподели своята съпричастност към проблемите на хората с увреждания като една от тях, както и своя опит като защитник на правата им. Акцентът във форума беше върху необходимостта от насърчаване и защита на правата на хората с увреждания и важността на принципите, заложени в Конвенцията за правата на хората с увреждания, която е ратифицирана от България със закон през 2012 година.

За тази цел се организират кампании за повишаване на общественото съзнание, предназначени да насърчават положително възприемане и по-високо обществено съзнание към хората с увреждания и техните права; да допринасят за признаване на уменията, качествата и способностите на хората с увреждания, както и на техния принос към работното място и пазара на труда и да насърчават всички средства за масово осведомяване да представят хората с увреждания по начин, съответстващ на целите на настоящата Конвенция. 

 Основните теми, които бяха обсъдени са Международната седмица на глухите хора 2023, законът за българския жестов език и осигуряването на превод при административното обслужване на глухите граждани и информация на български жестов език в интернет страниците на държавните институции.

След срещата в Градската градина се проведоха игри за популяризиране сред обществото по достъпен и атрактивен начин на българския жестов език.

Снимка: Областна администрация – Плевен

Споделете:

Прочетете също

Безплатни кардиологични прегледи при пациентки с рак на гърдата през целия октомври в „Сърце и Мозък“

Високотехнологичната болница ,Сърце и Мозък’ стартира кампания за безплатни кардиологични прегледи при пациентки с рак …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *