Областният управител на Плевен: Не съм забранявал среща с журналисти

От ляво на дясно: Иван Петков, областен управител на Плевен, Иван Христанов – ПП „Продължаваме промяната“, Стоил Стоилов – ПП „Продължаваме промяната“, Валери Лачовски – ГЕРБ – СДС, Марио Рангелов – ДПС. Снимка – Плевен прес.

По повод консултациите в Областна администрация – Плевен на 7 август с представители на парламентарно представените партии в 47-то НС за избор на членове на РИК, присъстваха журналисти от БНР и „Плевен прес”. На същите първоначално им бе отказан достъп до залата за консултации, тъй като „г-жа Христова /Ирена Христова-гл. секретар, б.а./ е наредила без журналисти на консултациите”, по думите на охраната в Областна администрация. Веднага бяха потърсени представители на партиите участващи в консултациите с въпрос „Защо е забранено на медиите да присъстват ? Трябва ли страната да разбере, че в Плевен има подобна скандална забрана ?”

След което двете медии бяха допуснати да отразяват консултациите на 7 август за избор на членове на РИК – Плевен.

Представителите на всички политически партии заявиха, че не са информирани за подобна забрана. Както и че, за нея отговорност носи областният управител, тъй като Областна администрация организира цялостния процес по предстоящите избори.

Ето защо след приключване на консултациите двете медии потърсиха становището на Иван Петков, областен управител на Плевен, по този и други въпроси свързани с предстоящите избори.

Г-н Петков, защо беше забранен достъпа на журналисти за отразяване на консултациите за избор на РИК ?

Аз не съм забранявал такава среща с журналисти. Ако бях забранил вие нямаше да присъствате тук. Поставих на допитване към всички представители дали имат нещо против да бъдете тук и всички единодушно казаха, че нямат нищо против.

А защо г-жа Христова е издала такава устна заповед?

Не мога да нося отговорност и да коментирам нещо, с което не съм запознат в детайли.

Но това е вашият главен секретар на Областна администрация ?!

Да, вярно е. Ще го проуча този въпрос и ще го детайлизирам.

Надяваме се, че няма да започваме по този начин работата с медиите…

В никакъв случай.

Бихте ли коментирали факта, че ЦИК ще определя на коя партия да се даде секретарското място в РИК – Плевен и ще наруши ли това началния процес на кампанията ?

Не нарушава началния процес, напротив, приятно съм изненадан от колегиалното мислене , държавническото поведение на всички представители  от политическите партии, които бяха на консултациите днес. Защото видяхте, че имаше предложения, които бяха коментирани , детайлизирани, имаше оттегляне на такива. Което показва надрастване и надграждане на отношенията на територията на плевенска област.

Но не се получи при секретарското място. Защо така ?

Само при секретарското място, но това не е обикновена практика и се прави впечатление, че в по-голяма част от областите не са стигнали до консенсус за взимане на пълно решение за създаване и конструиране на РИК-овете.

Според вас това няма да наруши тона на работата на РИК ?

В никакъв случай. Защото хората, които бяха предложени са добри професионалисти. И са участвали във времето при провеждане на избори. Екипността я има с малките допълнения които са. Но аз вярвам, че когато се работи в екип, новопристигналите се съобразяват  и надграждат с това, което са заварили.

Какво очаквате от РИК ?

Изключително положително отношение, позитивно, това, което и тук наблюдавахме на тази консултация.

Споделете:

Прочетете също

Община Червен бряг стартира прием на заявления за услугата „Топъл обяд“

Снимка – интернет. Процедурата „Топъл обяд“ е продължение на успешното изпълнение на тази операция в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.