Областният управител на Плевен: Идеята на правителството е украинските бежанци да бъдат интегрирани в обществото ни

398 СА УКРАИНСКИТЕ БЕЖАНЦИ В ПЛЕВЕН

Иван Янчев, областен управител на Плевен. Снимка – архив Плевен прес.

Към момента 398 са украинските бежанци в Плевен. От тях 252 са потърсили статут „временна закрила”. Част от бежанците са настанени в хотел „Балкан” – 20 души, в хотел „Ростов” – 50,  в парк-мотел „Гривица” – 14 и в хотел „Сторгозия” – 4.

Това съобщи пред БНР, БТА и „Плевен прес” областният управител на Плевен – Иван Янчев. Той информира, че около 100 хил. са украинските бежанци в България и това е лимитъкт на страната. Опасенията са, че при нова бежанска вълна от Украйна, ще се наложи лицата да бъдат настанявани в сгради от държавния фонд, тъй като хотелите не могат да бъдат ползвани вечно. Затова областните управители по места продължават с обследването на удобни за тази цел сгради. Още повече, че в края на месец май хотелите трябва да освободят настанените в тях украински бежанци, въпреки че някои от тях имат нагласа България да се грижи за тях докато трае войната.

„Идеята е съвсем друга. Максимално бързо да станат част от нашето общество, да бъдат приобщени и интегрирани в него”, каза Иван Янчев.

Областните управители извършват обследване на сградния държавен фонд, в който могат да бъдат настанени украинските бежанци. В Плевен няма такъв годен сграден фонд. Сградата на бившето ШЗО не може да бъде използвана за тази цел, каквато е била първоначалната идея. Във връзка с това Иван Янчев обясни: „Ако има още една вълна, тогава трябва да ползваме учреждения от държавния фонд. Не можем да ползваме хотелите вечно. Но ако се наложи, организацията, която съм създал тук, е Военният клуб да бъде Център за подпомагане. Има всички условия за това. Направена е организация заедно с военните, ръководството на Военния клуб, общината и МВР”.

По отношение действията на правителството за съдбата на украинските бежанци след 31-ви май, когато трябва да напуснат хотелите, областният управител каза:

„Всяко едно министерство разработва програми във връзка с неговите компетентности относно оперативни действия по въпроса с украинските бежанци. Специално за Плевен, ежедневно говоря с Бюрото по труда и това, което те ще направят, е в центъра на Плевен да поставят шатра с цел информиране на работодатели и украински граждани във връзка със започването на работа. Това ще бъде от 16-ти май до 3-ти юни. Но знаем, че много малко украински граждани са пожелали да започнат работа. За сега са само трима в сферата на ресторантьорството и шивашката дейност. Други двама са в процес на започване”.

Мисли се и за настаняването на украински деца в училища и детски градини. Проблемът е, че България и Украйна имат различен ваксинационен цикъл и това е притеснително. По този въпрос се очакват указанията на Министерството на здравеопазването. Както и по въпроса със здравните грижи за украинските бежанци.

Областният управител информира, че скоро в Плевен се очаква група от 50 човека, бежанци от украинския град Ахтирка.

Споделете:

Прочетете също

Завърши ремонтът на подлеза в жк „Сторгозия”. Изгражда се прилежащата инфраструктура

Приключи ремонтът на втория пешеходен подлез в Плевен в района на Стара гара. Днес кметът …

Един коментар

  1. Правителството има ли идея да интегрира Българите, останали без дом и без средства за съществуване?!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *