Областният управител и началникът на затвора в Плевен обсъдиха косенето в “Кайлъка”

aeb64a63 ab73 4a8b b1fb 220cb02a23a3 jpg

Областният управител на област Плевен Николай Абрашев, заедно с Ирена Христова – главен секретар в Областна администрация, проведоха среща на 29 май с комисар Стефан Стефанов – началник на затвора в Плевен, по повод почистването на тревните площи от хотел „Кайлъка” до язовирите на 11 юни.

Областният управител на Плевен Николай Абрашев се срещна с инж. Петър Димитров, министър на околната среда и водите на Република България в град София, където беше обсъден въпроса по Плана за управление на ЗМ „Кайлъка”.

Целта на визитата при комисар Стефан Стефанов е съдействие за осигуряване на работна ръка от страна на лишените от свобода с право на работа по чл.80 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража /ЗИНЗС/.

Областният управител със съдействието на Община Плевен, Люси Дяковска – председател на Фондация „Аз съм Кайлъка”, неправителствени организации и други, ще работят съвместно за почистване мястото от хотел „Кайлъка” до язовирите. Целта е да се провокира по-отговорно отношение на гражданите към опазването и съхраняване на околната среда. Предстоят още срещи, с цел реализиране на този план.

Общата площ на защитената местност е 999,00 ха, като преобладаваща по площ е публичната държавна собственост – 39,7%, следвана от частната –  28,5% и общинската публична собственост –  24,3%.

За целите на опазване на ландшафтното и биологичното разнообразие, устойчивото ползване на защитената местност, традиционно ползвана за краткотраен и продължителен отдих със създадена значителна материална база, бъдещото развитие на Защитената местност за нуждите на науката и екологичното образование, природозащитата и балансирано туристическо и рекреационно развитие, съгласно Закона за защитените територии, със Заповед № РД-206/28.03.2011 г. на Министъра на околната среда и водите е одобрен План за управление на Защитена местност „Кайлъка“ и Природна забележителност „Пещера Разбитица“.

Съгласно чл. 4 от Наредбата за разработване на планове за управление на защитени територии, плановете за управление се актуализират на всеки 10 години по реда на глава трета от същата наредба. Съгласно §1 от допълнителните разпоредби на наредбата “актуализация на план за управление” е изготвяне, приемане или утвърждаване на нов план за управление.

Споделете:

Прочетете също

IOAN

На Еньовден отбелязваме рождението на Св. Йоан Кръстител Предтеча

ИМЕН ДЕН ПРАЗНУВАТ МНОГО ИМЕНА Българската патриаршия чества рождението на Св. Йоан Кръстител на Еньовден …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *