Областният управител Иван Петков се срещна с участници в проект по програма „Еразъм +“

Snimka 1
Снимка – Областна администрация – Плевен.

Областният управител на Област Плевен Иван Петков се срещна с участници в мащабен международен проект, насочен към енергийната ефективност, финансиран по  програма „Еразъм +“. Водач на делегацията бе Елена Кирицова, председател на Сдружение за развитие на личността и човешките общности Плевен, което е партньор в реализацията на проекта. Срещата се проведе на 29 ноември в заседателната зала на областна администрация.

Областният управител Иван Петков приветства гостите, направи кратко представяне на Област Плевен и общ преглед на някои от проектите, свързани с енергийната ефективност, които се реализират. Той изрази задоволството си от факта, че темата на партньорския проект е особено актуална в европейски мащаб.

По проекта предстои консултанти да извършат проверки в домовете на хора с ниски доходи и в публичните сгради – училища, детски градини, ведомства и фирми с държавно участие. Ще се замерят и анализират възможностите за редукция на разходите и оптимизират използваните ресурсите, като се снижи ефектът на парниковите газове и се постигне по-оптимално използване на енергийните ресурси.

Проведената работна среща с губернатора е част от плана за дейностите на проекта, който цели да повиши капацитета на гражданите да се погрижат за това да намаляват разходите и консумацията си на енергия.

През новия програмен период престои да се развие мащабна национална програма по енергийна ефективност. Областният град ще кандидатства, за да подмени всички отоплителни уреди, които излъчват вредни емисии, поясни г-жа Елена Кирицова. Проучването по проекта е свързано с нагласите на домакинствата дали са готови да променят отношението си и вместо камина на дърва и въглища да ползват климатик или друго алтернативно отопление.

Областният управител на Област Плевен информира, че в средата на м. декември предстои регионална среща на областно ниво с участие на ресорните министерства, ангажирани с прилагане на плана за енергийна ефективност. Нагласата е подобни проекти да се разгърнат и в останалите десет общини от област Плевен.

Snimka 4
Snimka 2

Снимки и текст: Областна администрация-Плевен.

Споделете:

Прочетете също

1 5

Състезания по гребане с туристически каяк, спускане с велосипеди и футбол тази събота в Плевен

Поредица от спортни прояви ще бъдат част от съботния ден в Плевен, съобщават от общинската …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *