Начало | Новини | Областният управител връща решението за павилионите на ОбС поради незаконосъобразност

Областният управител връща решението за павилионите на ОбС поради незаконосъобразност

Писмото на Областна управа до председателя на ОбС – Плевен. Снимка – Плевен прес.

Заместник областният управител д-р Красимир Трифонов е изпратил писмо до председателя на Общинския съвет Мартин Митев, с което го уведомява, че приетото от общинските съветници решение № 049/30.01.2020 год. е незаконосъобразно.

Припомняме, че въпросното решение засягаше собствениците на павилиони, чиито договори с община Плевен за наем на общински терени, са изтекли на 5-ти януари т.г.  Кметът Георг Спартански внесе предложение до общинските съветници да бъде обявен конкурс за ползване на тези терени, като едно от условията на конкурса да бъде наемателите да са членове на Браншовата бизнес камара. Аргументите му за това са подобно решение на ОбС  от 2016 год. по отношение павилионите на цветарите. Както и защита на малкия дребен бизнес в Плевен.

Общиинските съветници отхвърлиха неговото предложение, обвиниха го в лобизъм и партийни интереси,  и взеха следното решение: „Отдаването на общинските терени, описани в Приложение 1, да се извърши чрез публично оповестен конкурс с тайно наддаване чрез предварително представяне на предложения от участниците в Администрацията на Община Плевен.

         ІV. Възлага на Кмета на Община Плевен да назначи комисия, която да организира и проведе публично оповестения конкурс за отдаване под наем за срок от 5 /пет/ години на описаните в I. общински терени.

         V. Възлага на Кмета на Община Плевен или оправомощено от него лице да сключи договор за наем със спечелилите участници съгласно протоколите на конкурсната комисия”

С това свое решение те не предлагат никакви условия и  процедурата губи смисъла на конкурс. Това е причина областният управител да атакува решението, още повече, че в решението е записано, че трябва да се внесе депозит  от участниците. Такова изискване обаче е изискване за търг, а не за конкурс. Поради което решението е върнато за ново разглеждане от Общинският съвет.

Предполага се, че на 17-ти февруари, когато е председателският съвет, писмото от Областна администрация ще бъде разгледано и взето решение да се включи въпросният казус в дневния ред на редовната сесия на ОбС, която ще се проведе на 27-ми февруари.

Прочетете също

В София – хиляди пред президентството

Президентство на РБългария. Снимка – интернет. Към 17.30 ч. над 1 000 човека са пред президентството …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *