Областният съвет на БСП-Плевен призовава Георги Свиленски да се оттегли като плевенски депутат в 50-то Народно събрание

ИЛИАН АЛЕКСАНДРОВ Е НОВИЯТ ОБЛАСТЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БСП – ПЛЕВЕН

III2
Илиан
Александров, областен председател на БСП-Плевен.

На 20-ти юни от 18:00 ч. в зала “Гена Димитрова”, се проведе заседание на Областния съвет на БСП-Плевен. Присъстващите 35 делегати от всички общини на областта, са анализирали резултатите на партията от провелите се на 9-ти юни избори за ЕП и НС на република България. На форума дългогодишният областен председател на БСП Свилен Атанасов е подал оставка, която е била приета от делегатите. С болшинство за председател на Областен съвет на БСП-Плевен, е избран Илиан Александров, бивш кмет на община Пордим.

Според получените резултати в 15 МИР Плевен на 9-ти юни, мандат получи водачът на плевенската листа Георги Свиленски, който бе водач и в 24 МИР София.

След като ЦИК обяви окончателните мандати за страната, Свиленски заяви, че влиза в Парламента от Плевен. Позицията на Свиленски, както и сривът за БСП в изборните резултати са причина за приемането на специална декларация, с която от Областния съвет на БСП-Плевен приканват плевенския депутат да се оттегли от НС. Ето текста на самата декларация:

                                                                                  ДО

​​​​​​                                                                                   НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ

​​​​​​                                                                                   НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ

​​​​​​                                                                                    КОПИЕ ДО:

​​​​​​                                                                                    ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА БСП

                                                                          ДЕКЛАРАЦИЯ

                                                        От Областен съвет на БСП-Плевен

​Уважаеми другари,

​На последно провелото се заседание на Областен съвет на БСП-Плевен, на което съобразно Устава на БСП подредихме листата за 15-ти плевенски МИР, единодушно приехме позиция водач на листата да бъде местен партиен другар. Отчетохме пагубното влияние следствие перманентното налагане за водач на листа на лице, нечленуващо в някоя от местните структури. Отчетохме и факта, че от близо 40 000 гласа през 2017-та година се сринахме на 9000 на изборите за народно събрание през 2023 –та година. Местните социалисти категорично не желаят начело на плевенската листа за народни представители да бъдат поставяни външни и непонятни с проблемите на Областта лица.

​Въпреки всичко, начело на листата за народни представители за 50-то НС на РБ за пореден път бе поставен външен човек. Водени от идеята за единството на Партията и за достойното ни представяне на изборите, провели се на 09.06.т.г., както и от ангажимента , че Г. Свиленски, който бе водач и в 24 –ти МИР, София ще реализира депутатския си статус оттам, за пореден път преглътнахме и това. След провелите се избори, обаче, Свиленски депозира заявление пред ЦИК, че ще стане депутат от Плевен, като по този начин за пореден път нашата Област остана без представителство в народното събрание. Оказа се, че г-н Г. Свиленски е неглижирал и решение на ИБ на НС на БСП от 14.06.т.г., съобразно което е следвало да влезе в 50-то НС на РБ от София. Оказа се, че в последствие същият е неглижирал и решение на НС на БСП, прието на заседание на 15.06.т.г. ,  а именно за председател на ПГ на БСП да се гласува за др. Б. Гуцанов.

​С това си поведение, Г. Свиленски ясно показа, че позицията на колективните ни органи не е определяща за него, нещо повече, с действията си същият демонстративно показва, че водеща за него е само и единствено личната му реализация.

​Изразяваме категоричното си несъгласие с тенденцията, утвърдила се за съжаление през последните години в Партията да се неглижират местните структури, както и да се спускат външни за районите лица.

​Считаме, че тази политика, наложена от досегашния Председател, а именно Корнелия Нинова, да се утвърждават за водачи на листи външни лица, чието единствено „ достойнство“  е приближеността им до подалия оставка Председател, доведе до поредната катастрофа на изборите. Това е и основната  причина в 15-ти МИР – Плевен, въпреки по-високия процентен резултат за БСП спрямо националния ни такъв да се сринем до 6003 гласа.

​Апелираме НС на БСП при следващи парламентарни избори, да възстанови колективното начало, а така също и да се оставят областните структури на Партията да определят хората , които ще ги представляват в народното събрание на Република България.

​От името на областния съвет на БСП-Плевен, призоваваме Георги Свиленски, да покаже на дела, а не само декларативно, че има висок морал и отговорност спрямо мнението на социалистите от област Плевен, като се оттегли от Парламента на Република България!

20.06.2024 г.

Гр. Плевен

Споделете:

Прочетете също

2 11

Титанът Мариус Куркински представя чудомирови герои утре в Летния театър на Плевен

Един от съвременните титани на българския театър Мариус Куркински представа своя моноспектакъл “Нашенец” утре, 16 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *