Областна администрация – Плевен е водещата институция от областта при предоставяне на достъп до информация

Програма Достъп до Информация проведе своето ежегодно проучване на възможностите за достъп до информация, които органите на властта предоставят. В периода март – април 2021 екипът на ПДИ прегледа и оцени интернет страниците на 563 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публичноправни субекти и независими органи на власт.

Нивото на прозрачност през 2021 бе оценявано с точки по:
• 85 индикатора за първостепенните разпоредители с бюджет;
• 83 индикатора за териториалните звена на централните органи на власт и други второстепенни разпоредители с бюджет;
• и 97 индикатора за общините.

Традиционно резултатите бяха представени в класации под формата на Сравнителен рейтинг на институциите у нас. Според данните от него, най-високо класираната институция от областта е Областна администрация – Плевен. Сред всички национални институции тя заема 16-то място /скок от 11 места сравнение с миналогодишната таблица/. Сред първите 50 институции в България по рейтинг на прозрачност се намират още РИОСВ, Басейнова дирекция и Община Плевен.

Снимка – Плевенпрес

При органите на местно самоуправление Община Долна Митрополия запазва своето челно място в областта. В национален аспект тя бележи незначителен спад в класацията, но резултатът й от 87.1% от всички точки продължава да е сред водещите не само в област Плевен, но и цяла Северна България. Значително са повишили резултата си общините Никопол, Кнежа, Гулянци и Долни Дъбник. Въпреки това пред тях предстои още работа ако искат да си утвърдят присъствието си през следващата година.

Минимално е понижението сред Левски и Искър. Традиционно добре представящата се Община Плевен отстъпва няколко позиции за 2021 година.

От изследваните институции в областта, две са отговорили на заявленията на екипа на ПДИ за достъп до информация след приключване на законоустановения срок. Другите 15 са успели да влязат в законовата рамка. За проучването на ПДИ в областта през 2021 няма постъпили откази за предоставяне на информация.

Тъй като 100% от предоставената информация за област Плевене е или по електронен път, или на интернет адрес, няма постъпили искания за заплащане на достъпа до информация от страна на институциите.

Подробно може да се запознаете с Гражданския одит на активната прозрачност 2021 тук.

Прочетете също

Плевен не вярва на Харвард

Асен Василев на посещение в Плевен. Снимка – Плевен прес Помните ли филма „Москва не …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *