Обещанията на Петков за евтин газ се разбиха при среща с действителността

Кирил Петков, министър-председател на България. Снимка – БГНЕС.

Под заглавие „Обещанията на Петков за евтин газ се разбиха при среща с действителността“, агенция БГНЕС публикува на 11-ти юни свое проучване за цената на синьото гориво. В него се казва: „България внася скъп втечнен природен газ, въпреки уверенията на правителството на Кирил Петков, предаде репортер на БГНЕС.

Проверка на БГНЕС показва, че цената на втечнения природен газ от САЩ за юни до българската граница е 87,482 долара/мегаватчас или 82,69 евро за мегаватчас.

В същото време цената на газа по формулата от договора на „Булгаргаз“ с „Газпром Експорт“ за месец юни 2022 г. е 74,16 евро/мегаватчас.

Това означава, че втечненият природен газ пристига в страната с 8,53 евро/мегаватчас по-скъпо или с 11,50% по-скъпо от газа от „Газпром“ за месец юни. Тези данни опровергават твърденията на премиера Петков и на неговия началник кабинет Лена Бориславова, които в рамките на по-малко от 12 часа дадоха разнопосочни изказвания за стойността на синьото гориво.

На 15 май сутринта госпожица Бориславова заяви, че: „цените ще бъдат 3 или 4 пъти по-ниски, отколкото тези на „Газпром“. А вечерта премиерът я коригира, че цената на газа от САЩ ще бъде еквивалентна на тази на руския монополист. „За мен беше важно цената да бъде равна или по-добра от тази на „Газпром“, подчерта тогава Петков.

Оказва се, че цената не е еквивалентна, а дори е по-скъпа. Самият Петков няколко дни по-късно на брифинг в МС след визитата си в САЩ остана безмълвен на поставения от БГНЕС въпрос, откъде идва противоречието между него и Лена Бориславова.“

За неслучващата се диверсификация, невъзможността за дългосрочни договори с други доставчици, високата цена на газа, която ще продължи и занапред, както и целият материал по темата, може да прочетете тук https://bgnes.bg/news/obeshchaniata-na-petkov-za-evtin-gaz-se-razbikha-pri-sreshchata-s-deistvitelnostta/

Споделете:

Прочетете също

От 6 юли започват проверки от Държавен фонд „Земеделие“

Снимка – Държавен фонд „Земеделие“ Започнаха кръстосаните проверки за Кампания 2022. Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.