Н.Пр. Елеонора Митрофанова посети Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ в Плевен

Снимка – Плевен прес.

На 28 февруари Н. Пр. Елеонора Митрофанова посети Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ в град Плевен.

Поводът за нейното посещение е гостуващата изложба на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, която е посветена на 120-ата годишнина от освещаването на Храм-паметника „Рождество Христово“ край град Шипка на 15 септември 1902 г.

На събитието присъстваха областният управител на Плевен, Иван Петков, кметът на община Плевен Георг Спартански, директорът на РИМ-Плевен, д-р Володя Попов, лидерът на ПП „АБВ“ Румен Петков. Сред присъстващите бяха и служители от общинска администрация-Плевен, граждани и членове на Дружество „Военноинвалид“-Плевен.

По повод годишнината лидерът на ПП „АБВ“, Румен Петков каза: „Ние трябва да си дадем ясна сметка за разликата между Берлинския конгрес и Санстефанския мирен договор. Много ми се иска да бъдем суверенни и да взимаме участие, когато се решава днешният или утрешният ден на България. Да не се водим от днешната конюнктура, защото колкото пъти сме го правили през тези 145 години толкова пъти сме бъркали. Ние имаме свое бъдеще. Много е важно да се говори за 3-ти март“.

Кметът на Плевен Георг Спартански също се изказа: „За 145 години в историята на България и на тогавашната имперска Русия, след това Съветският съюз, а сега Руската Федерация, са се случили много събития, които са обръщали съдбата на двете държави и двата народа многократно. Крайъгълен камък на нашата българска история е датата 3-ти март. Тя начертанв всички тези събития, които се случват след тази дата преди 145 години“.

Изложбата включва богат илюстративен материал, факсимилета на документи и архивни снимки разказват за историята на Храма – за неговото създаване, архитектура, украса, за тържественото откриване и съпътстващите го военни маневри, за статута му през годините. За пръв път са показани факсимилета на документи от Архива на външната политика на Руската империя (АВПРИ), предоставени от посолството на Русия – текстове на речите на княз Фердинанд I от тържествата на 15 и 18 септември 1902 г. със собственоръчни бележки в ъгъла и подпис на княза, копие на турския ферман (ираде), разрешаващ строителството на Храма и др.

Показани са две от най-скъпите реликви на Храма – иконите „Преображение Господне“ и „Св. Николай Чудотворец“, подарени съответно от войниците на 35-и Брянски и 36-и Орловски пехотен полк, отбранявали Шипка редом с българските опълченци.

Интерес буди и малка двустранна икона – от едната страна е изобразено „Рождество Христово“, а от другата – посмъртна фотография на император Александър II.

Във витрините са представени икони, евангелие и църковна утвар, дарения на Храм-паметника през годините. Показани са и релефна карта на Шипка и околността, възпоменателни медали, марка, предмети и пощенски картички, свързвани с откриването на Храма.

По време на тържествата българските опълченци, носители на руския орден „Свети Георги“ (Георгиевски кръст) са наградени с руски възпоминателни наградни чаши. Изработени са от масивно сребро с вензела на руския император Николай II, а вътре са позлатени. На външната страна на дъното е гравирано името на наградения опълченец. Чашата, експонирана в изложбата, е принадлежала на опълченеца Благо Георгиев от 2-ра дружина.

Друг вид подаръци, раздавани на опълченците, са керамичните чаши, дело на сливенски майстор грънчар по поръчка на Поборнико-опълченското дружество в Сливен. Представената в изложбата чаша е принадлежала на опълченеца от 1-ва дружина Стойко Монов Стоянов.

Изложбата може да бъде разгледана до 20 април 2023 г. Културната проява е част от мероприятията, организирани от /РИМ/ Регионален военноисторически музей – Плевен по повод отбелязване на 145-ата годишнина от Освобождението на България.

Споделете:

Прочетете също

С мятане на умрели риби и яйца не стават работите

Огюст Роден – „Мислителят“. Поместваме един умен, полезен и актуален коментар на последните събития след …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *