Н.Пр. Елеонора Митрофанова в Плевен: Никой няма да иска да сменя президента на Русия в такива трудни времена

обща 3

Елеонора Митрофанова, посланик на Русия в България, посети на 8-ми декември Плевен и Пордим. Поводът за посещението е предстоящият Ден на почит към паметта на загиналите руски воини по време на Руско-турската война и освобождението на Плевен. Посланик Митрофанова сподели пред журналисти, че в програмата на посолството са включени тези посещения като знак на почит и памет към загиналите.

Тя благодари на ръководството на община Пордим за посрещането, както и за безупречно поддържаните паметници в Плевен и Пордим, на загиналите руски войници.

Елеонора Митрофанова бе придружавана от служители на руското посолство, от Румен Петков и общински съветници от Левицата. В Плевен посланик Митрофанова положи венец пред храма-костница „Св. Георги Победоносец“, където присъстваше и бившият кмет на Плевен Георг Спартански.

След полагането на цветя Елеонора Митрофанова отговори на въпроси на „Плевен прес“:     

„Плевен прес“: Ваше превъзходителство, според вас, естетически или конюнктурни причини има в решението за демонтажа на паметника на съветската армия?

Бих казала, че са политически, а не конюнктурни. Странно е да видиш как човек, чиито предци са се сражавали за независимостта на България и в момента е на висок пост в страната /Васил Терзиев, кмет на София, бел.ред./, е в първите редици на тези, които искат премахване на паметника.

Но това е въпрос на самата България, защото този паметник е направен от българи и негови автори са най-добрите български художници /скулпторите Иван Фунев, Любомир Далчев, Мара Георгиева, Васка Емануилова, Васил Зидаров, Петър Дойчинов и художник-график Борис Ангелушев, бел.ред./

Слава Богу, че демонтажът ще даде възможност на скулптурната композиция да се запази и да бъде показвана. Какво повече мога да кажа…

„Плевен прес“: След 3 месеца предстоят президентски избори в Русия. Според вас, какъв президент трябва на Русия в тези трудни за нея времена?

Мисля, че никой няма да иска да сменя президента в такива трудни времена. И това едва ли ще стане. Най-голямата заслуга на нашия президент когато пое поста е, че в онзи момент страната бе пред разпад който беше преодолян. Физически разпад, защото отделни региони печатаха свои пари, други говореха за независимост и правеха собствени конституции и избори.

Много добре помня как Елцин каза „взимайте независимост колкото можете“. И всички, които можеха, опитаха да вземат тази независимост. Затова главната заслуга на нашия президент е  в това, че съхрани единството на страната. Укрепи икономиката на страната и сега в този сложен момент смятам, че даже не си струва да говорим за това.

„Плевен прес“: Според вас, има ли единомислие по отношение на Русия, между политическите решения на българския кабинет и българите?

Трудно ми е да кажа. В последна сметка виждаме крайно недружелюбното отношение на сегашния политически елит към Руската федерация. Бих казала – една гола русофобия. На този етап ние не я чувстваме. Но не мога да скрия факта, че така е гласувал народа. Ако народът има нещо против, вероятно би избрал други лидери.

„Плевен прес“: Това ли е причината да не идвате в Плевен на 10-ти декември, а два дни преди това?

Като посланик мога да присъствам на подобни мероприятия ако имам покана. В момента не ни канят на такива мероприятия като 3-ти март или 10-ти декември. Затова нищо не мога да ви кажа по този въпрос.

митрофанова венец

с и р в движение

венец

спарт и румен

посрещане

сп. и митр

Снимки – Плевен прес.

Споделете:

Прочетете също

svesht

На Черешова задушница ще бъдат осигурени автобуси до гробищните паркове в Червен бряг

По повод Черешова Задушница на 22 юни, събота, ще бъдат осигурени автобуси за извозване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *