Няма недостиг на Ковид легла към момента в болниците в област Плевен

plevenskata universitetska bolnica
Снимка – Интернет.

До края на тази седмица ще бъде изготвен нов план за справяне с Ковид пандемията, заяви министър председателят Кирил Петков. Според този план мерките, които ще се предприемат ще бъдат въз основа на брой заети интензивни легла в болниците, а не както до сега брой заразени, каза още премиерът.

По този повод „Плевен прес“ се свърза с болници в област Плевен, за да се разбере каква е ситуацията в момента.

В УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ на 13-ти януари се лекуват 78 болни с  коронавирусна инфекция в 10 клиники на болницата. От тях 5 човека са в реанимация. Това съобщи Момчил Цветков – PR на здравното заведение.

Системата е натоварена, но по думите му, е било и по – сложно.  Приблизително  90% от болните са неваксинирани.

Според Националния план за справяне с пандемията от  SARS-CoV-2,  болницата разполага с 95 легла за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция при 4-то ниво на заболяемост, от тях 11 са интензивни.

В болницата в Червен бряг  има разкрити 10 ковид легла, от тях на 13 януари са заети 8.  Това са леки и средно тежки случаи. Има увеличение в броя на заразените с вируса, които търсят лекарска помощ. В голямата си част те са леки случаи, които след преглед са на домашно лечение, информира д-р Валерий Желязков – управител на „МБАЛ – Червен бряг”  .

МБАЛ „Сърце и мозък“ – Плевен разполага с  30 ковид легла, от тях 10 за реанимация и 20 за по-леките случаи.  На 13 януари има две свободни легла от реанимационните и  6 от останалите. За момента напрежение, въпреки увеличения брой заразени, няма.  Болницата е в състояние да обслужва пациенти с  коронавирусна инфекция.

МБАЛ Гулянци разполага с 18 ковид легла, от тях заети са 15. В Ковид отделението работят 5 лекари, 7 сестри и 5 санитари от октомври 2020г. без почивка. Екипът е преуморен физически и психически. В болницата слагат ваксини и през последната седмица има  близо 100 нови ваксинирани. Това разказа д-р Андриян Яков – управител на МБАЛ Гулянци и лекар в Ковид отделението и добави, че от стотиците преминали болни на пръстите на едната ръка се броят ваксинираните, които са лежали в отделението.

По информация на РЗИ – Плевен за 12.01.2022 г. на територията на областта  има установени 112 нови случая на COVID-19 инфекция (двуседмична заболяемост 554,75%000). За  цялата област общо поставени дози ваксини – 131 473, общ брой лица със завършен ваксинационен цикъл 63 993.

За 12.01.2022 г. са поставени 1455 дози ваксини срещу COVID-19, както следва:

Comirnaty – 1083

Moderna – 304

AstraZeneca – 0

Janssen – 68

За област Плевен общо диагностицираните лица са 22 834, излекуваните лица са 19 535, починалите лица са 1486, а лицата поставени под домашна карантина – 2453.

Споделете:

Прочетете също

svesht

Допълнителни електробуси ще се движат на Черешова задушница до гробищен парк „Чаира”

Два допълнителни електробуса ще бъдат осигурени от общинското дружество „Тролейбусен транспорт” по автобусна линия № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *