НПО „Дом за бездомничета” пред „Плевен прес”: Готови сме да помагаме с лични средства и доброволен труд

ПРИЮТ 3
Снимка – Плевен прес.

След приключване на срещата в Актовата зала на община Плевен между кмета на общината, председателя на  ОбС и двете неправителствени организации във връзка с ремонта и реконструкцията на „Приют за бездомни кучета”, разговаряхме с арх. Диана Гапова и Поля Маринова от НПО „Дом за бездомничета”.

 арх. Гапова, какво сте готови да направите веднага, във връзка с приюта за бездомни кучета ?

Тази година ние с доброволен труд и  с лични средства сме кастрирали над 100 бездомни кучета.  Веднага се отрази на популацията. Сега бездомните кучета са в пъти по-малко по улиците.  Готови сме, при спазване на обещанието от страна на г-н Спартански, да извършим кастрация, обезпаразитяване, социализация и осиновяване на бездомните кучета. Сега бездомното куче в Плевен е тровено, бито, газено, малтретирано, с комарни и кърлежно предавани болести. Това е бич за него. Това трябва да спре. Надявам се за 5 години да решим проблема. Едновременно с дейностите, които изредих,  ще ограничим изхвърлянето на нови кучета, задължителна кастрация на домашните животни и ограмотяване на гражданството. Това е хоризонта пред сдружение „Дом за бездомничета“.

Г-жо Маринова, вие сте доброволец в сдружение „Дом за бездомничета”. Какво не успяхте да кажете на срещата ?

Кметът Спартански каза, че няма от къде да се вземат тези над 2 милиона лева за построяване на новия приют. Общината, според него, не може да отдели такава огромна сума от бюджета си. Може да има тези пари от собствени приходи, само ако увеличи данъците на плевенчани. И аз исках да питам, с колко ще се увеличат данъците и защо да не питаме съгражданите си дали не са готови да дадат еднократно малка сума за това строителство. Мисля, че всички сме заинтересовани, и тези които обичат кучетата, и тези, които се страхуват от тях. Всички искат кучетата да имат подслон, храна и човешки грижи.

 Не е много далечно времето, когато селищата можеха да решават местни проблеми като живеещите в тях сами се облагаха с данък. С пари от самооблог са строени детски градини, ремонтирани са улици, сгради и градинки. Може да е дошло време да си спомним как се прави това

Споделете:

Прочетете също

radio

18 април – Световен ден на радиолюбителите

На 18 април отбелязваме световния ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 г. е …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *