Нов християнски храм на Мальовица

Параклис на вр. Мальовица. Снимка – интернет.

Параклис, който носи името на св. Йоан Рилски Чудотворец, вече е изграден на ски-курорта Мальовица. Хора от местната общност, съвместно със стопаните на курортния комплекс, издигнаха малкия молитвен дом в чест на небесния покровител на българите.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, храмът бе осветен на 29 декември 2020 г. от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, архимандрит Боян от манастирското братство, както и протойерей Константин Стойчев, и. д. игумен на Пенкьовския манастир „Св. Петка“.

Снимка – интернет.

„Да съградиш храм е велико дело, защото тези, които са подели тази инициатива, техните имена са записани в Книгата на живота. Онази Книга, която не е подвластна на времето и на събитията, онази Книга, която Сам пише нашият Създател и Творец. Във времена на изпитания през тази година, всички ние имаме нужда от някой, който да ни обединява, някой, който да ни сплотява, някой, който да ни вдъхва надежда и упование в по-добрите бъднини“, каза Негово високопреосвещенство Антоний по време на освещаването на храма. В словото си той посочи, че трябва да сме радостни и честити, че на днешния ден сме тук, за да се преклоним пред този скромен, но величествен по значение параклис.

Той изказа благодарност от името на Светейшия Български патриарх Неофит и на Епархийския съвет. Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний благодари и на дарителите за този голям подарък и жест за всички вярващи българи. „Освещаването на един параклис е общо дело на целия народ“, заяви още той.  

Източник: сайт на Софийска епархия

Прочетете също

Партия „Има такъв народ“ откри своята кампания с представяне на кандидат-депутатската си листа и кризисни мерки за енергетиката, бизнеса и домакинствата

От ляво на дясно – Андрей Михайлов, Ивайло Вълчев, Ива Митева, Радостин Василев, проф. Чорбанов, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *