Нов живот за старите книги предлагат от „Зелена България ръка за ръка“

Zeleno znanie
Диана Сивинова – ръководител на проект “Зелено знание” и Александър Димитров – доброволец по проекта. Снимка – “Плевен прес”.

Сдружение „Зелена България ръка за ръка“ реализира иновативен проект „Зелено знание“ за повторна употреба на книги. Това стана ясно на пресконференция на 19 юли, която даде за плевенските медии Диана Сивинова – ръководител на проекта.

„50 книжарници, наши партньори в цялата страна, ще станат пунктове за събиране на стари книги. Книги, които вече сте прочели и не искате да задържите. Тези книжарници са в 7-те големи градове на страната – София, Пловдив, Велико Търново, Бургас, Варна, Габрово и Плевен. В Плевен наш партньор е книжарница „Сиела“, която се намира в Панорама Мол. В тази книжарница ще има пункт за приемане на стари книги. Поставили сме си за цел да съберем общо 50 хиляди тома книги, които са приблизително 10 тона хартия. Надяваме се книгите, които ще донесат гражданите да са в добро състояние, така че да могат да се ползват отново“,  поясни  Диана Сивинова.

Проект „Зелено знание“ се финансира по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020г“. Той ще продължи до края месец септември 2021г.

Организаторите очакват граждани от цяла България да занесат старите си книги на посочените на платформата  на проекта пунктове.  Повечето от събраните книги ще отидат за попълване на фондовете на читалищни и градски библиотеки, библиотеки в социални домове и институции, пенсионерски клубове и университетски библиотеки, детски отделения в болници, затвори и български общности извън границите на България. Книгите, които са в  лошо състояние или морално остарели ще отидат към фирми за рециклиране на хартия.

До 31 август ще бъдат събирани книги на обявените на платформата на проекта пунктове. Следващата стъпка е обработване и сортиране на книгите по жанрове. След това, според заявките, книгите ще отидат там където са желани и необходими. Сивинова подчерта, че вече има интерес сред гражданите и организациите. На платформата получават въпроси както къде да донесат старите си книги, така и от библиотеки, които заявяват от каква литература имат нужда.

„Апелирам към библиотеките в региона да се свържат с нас чрез платформата zelenoznanie.com. Там могат да  заявят от каква литература имат нужда, както и повече информация за проекта. Гледката на изхвърлени книги до контейнерите за боклук ни ядосва и натъжава. Можем да променим това заедно“ , беше категорична Сивинова.

Споделете:

Прочетете също

441457767 7095821473855128 6866520973874913945 n

Ивелин Първанов, водач на листата на “Възраждане” в Плевен: АЕЦ „Белене“ е национално богатство, което може да работи 1 век

От ляво надясно: Ивелин Първанов – водач на листата на “Възраждане” в 15 МИР Плевен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *