Нов вариант на COVID-19 удря директно в очите

Проф. Тодор Кантарджиев
Нов вариант на COVID-19 удря директно в очите

Тодор Кантарджиев. Снимка – интернет.

Новата форма на COVID-19 – „Арктурус“, удря директно в очите. Повечето хора реагират с конюктивит, а децата – със зачервяване на склерите. Това съобщи пред медиите проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси.

Той уточни също така, че „Арктурус“ идва от Индия, но все още не е ясно дали е достигнал България тъй като в момента почти не се правят изследвания за COVID19.

„Като цяло обаче новият вариант не е толкова страшен. COVID-19 вече е много разнообразен, но не е смъртоносен. Той не е опасен за активните хора, а само за хронично болните“, категоричен е проф. Кантарджиев.

Той е категоричен също така, че няма опасност и от епидемия от птичи грип. Трети човек е починал от вируса H3N8, но няма доказани случай на предаването на този вирус от човек на човек. От птичи грип заболяват само хора, които имат тесен контакт с кокошки или други домашни птици, поясни още професорът. Съветникът на Столичната община по здравните въпроси допълни, че като цяло в момента заболеваемостта у нас се дължи на парагрипните вируси, метапневмовирусите (причиняващи кашлица, но без да се стига до пневмония) и риновирусите. Като цяло всички те са леки, но много неприятни, защото водят до срив в имунитета.

Проф. Кантарджиев посъветва хората по-често да отварят прозорците, да излизат на чист въздух, както и да дезинфекцират повърхностите (особено в градския транспорт и общедствените места).

Споделете:

Прочетете също

Aleksandar Nikolov vizia 1

Александър Николов: Да поговорим заедно за развитието на Плевен на 1 октомври от 10.00 часа в Кайлъка

. Александър Николов, кандидат за кмет на община Плевен, кани своите съграждани на среща – …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *