Ново разпределение на министерствата в бъдещия кабинет

Сграда на Министерския съвет на Република България.Снимка – интернет.

Плевенският депутат проф. Румен Гечев каза по БНР на 30-ти ноември, че „ 8-4-3-2 е това, което се получава от изчислението на тежестта на партиите в парламента.“ Това е разпределението на министерствата между ПП, БСП, ИТН, ДБ.

Късно тази вечер обаче, на 5-ти декември, БНР обяви, че от свои източници има информация за нова формула за квотното разпределение на министерствата. И тя е 10-4-4-3.
„Продължаваме промяната” взимат министерството на образованието, на МВР, на отбраната, на транспорта, на здравеопазването, на културата, на финансите. Министерството на икономиката се разделя на две – едното е за растеж и иновации, което е за ПП. Партията взима още 2 позиции – министър-председател и зам.министър председател.

„БСП за България“ ще вземе другата част от Министерството на икономиката, тази за държавните предприятия. Наименованието на министерството  се уточнява. БСП взима министерството на туризма, на земеделието и на социалната политика.

ИТН ще вземе външно министерство, на енергетиката, на спорта и на регионалното развитие.

За ДБ са правосъдие, електронно управление и дигитализация, като  това название се уточнява, ДБ ще поеме и екологията.

Разпределението на позициите и имената все още не са окончателни, възможни са промени в последния момент, посочват източниците на БНР.

Споделете:

Прочетете също

Министър Гроздан Караджов ще посети Плевен като участник в Маратон на приятелството

Гроздан Караджов, заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и благоустройството. Снимка – Интернет Вицепремиерът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.