Последни новини
Начало | Интервю | Новият директор на Музикалното училище със спокойни отговори на неспокойни въпроси

Новият директор на Музикалното училище със спокойни отговори на неспокойни въпроси

Румен Тодоров- директор на НУИ “Панайот Пипков” и Ваня Делийска – член на Обществения съвет в НУИ “П. Пипков”. Снимка – БТА Плевен.

Румен Тодоров, новоназначеният директор на НУИ „Панайот Пипков” – Плевен даде първата си пресконференция пред журналисти. Заяви няколко свои цели като директор:

  • Връщане в Музикалното училище на някогашната атмосфера за средище на талантливи деца и успешни преподаватели.
  • Изпълване със съдържание на определението за училището като „държавен културен институт”.
  • Търсене и откриване на талантливи деца и даване на възможност да развият таланта си.
  • Привличане на учители – емблеми за различните музикални дисциплини.
  • Добро заплащане на преподавателите.
  • Осигуряване на изяви.
  • Реклама и добър маркетинг

За тези свои намерения ще има подкрепата на Обществения съвет към училището. Това заяви Ваня Делийска – член на Обществения съвет и на изпитната комисия към Министерството на културата, която проведе конкурса за директор на училището.

След пресконференцията „Плевен прес” помоли Румен Тодоров за отговор на въпроси, които витаят в публичното пространство, но не се задават директно. На тях новият директор отговори спокойно и уверено.

Г-н Тодоров, има ли в момента напрежение сред колектива на Музикалното училище ?

Не съм усетил някакво напрежение, но и нямам много подробен поглед защото вниманието ми е насочено към приемане на документацията при издаването на училището. Но не съм усетил да има някакво напрежение.

Имате четиригодишен мандат пред себе си. Какво не бихте допуснал в работата си като директор през тези четири години ?

По-скоро какво бих направил. Бих показал на колегите, че ние сме от един отбор и че нашата цел е обща. Че трябва да теглим каруцата в една посока. Това, което до сега се показваше в  училището, че има два отбора – единият е ръководството, а другият –  учителите, това, че имаше  „ние” и „вие”, това не трябва да го има повече. Това е, което смятам аз – да бъдем един екип.

Вашата съпруга, която е преподавател в училището, същевременно е и синдикален лидер. Може ли това да доведе до конфликт на интереси ?

Не смятам, че може да доведе до конфликт на интереси. Аз съм и предупреден от нея /усмихва се/: „Внимавай как ще ръководиш, защото ще следя стриктно за правата на учителите.” Какъв конфликт на интереси имате предвид ?

Толериране на определени хора за сметка на други.

Не, категорично не.

В навечерието на Коледа и Нова година ще се ангажирате ли  с „благата вест” за увеличение на заплати ?

Естествено. Вече е подписан анекс към колективния трудов договор. Всичко е ясно, така че от 1-ви януари ще има увеличение на заплатите на учителите с около 15 %. Парите идват по линия на Министерството на културата и са предвидени от министерството.

Има ли опасност успешната акордеомания, която е ваше дело, да бъде толерирана повече за сметка на други прояви ?

Мислил съм по този въпрос. Ще имам абсолютно еднакъв подход към всички прояви, които се организирват от името на училището и са под шапката на училището. За сега това са китарният фестивал, акордеомания и фестивалът за маримба, който се организирва за ударни инструменти. Нямам яснота за конкурса за акомпанятори дали ще продължи да съществува и кой ще го организирва. До сега това беше Жечка Димитрова. Но след като вече тя не е в училището, не знаем дали ще има някой от колегите, който да продължи организацията на този конкурс. Но подходът ми ще бъде еднакъв към абсолютно всички събития.

Пожеланието ви към вашите колеги по случай Коледа и Нова година ?

Да бъдат здрави, упорити, да следват целите си и да не се отказват по нелекия път  на изкуството.

Прочетете също

Осман Октай : България като натовска държава трябва да наблюдава войната между Армения и Азербайджан, заради черноморската си зона

Осман Октай, български политик и анализатор. Снимка – интернет. Осман Октай е един от основателите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *