Нова електробусна линия от ж.к.”Дружба” до Втора клинична база на УМБАЛ „Г. Странски”, предлага общински съветник

СВИЛЕН ТРИФОНОВ, ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК ОТ МК „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ”  С ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА НОВА ЕЛЕКТРОБУСНА ЛИНИЯ

Новите електробуси на Плевен. Сника – архив Плевен прес.

Общинският съветник от МК „Демократична България” – Плевен, Свилен Трифонов, е изпратил през м. декември 2021 год. предложение до кмета на гр. Плевен, за промяна на транспортната схема и създаване на нова електробусна линия от градския транспорт с № 19 с маршрут ж.к. „Дружба” – УМБАЛ „д-р Г. Странски” – Втора клинична база.

В предложението се казва:

„Уважаеми г-н Спартански,

Към настоящия момент няма адекватна транспортна свързаност организирана по линия на градския транспорт, между кварталите „Дружба“ и „Девети квартал“.
Липсва организирана линия на градски транспорт, осигуряваща придвижването на болни и възрастни хора от Униветситетска многопрофилна болница за активно лечение – „Д-р Георги Стански“ /УМБАЛ/ с административен адрес: гр. Плевен, бул.”Георги Кочев” 8А до Втора клинична база, находяща се в гр. Плевен, ул. „Генерал Владимир Вазов“ No 1.

Това създава редица неудобства от гледна точка на обстоятелството, че пациент, който е посетил УМБАЛ и след това трябва да се придвижи за последваща медицинска помощ до Втора клинична база, може да разчита единствено на собствен транспорт или на таксиметров превоз. При желание да се използва градски
транспорт, трябва да се направи минимум една смяна, за да се осъществи пътуване по
описания маршрут, което освен всичко отнема много време.
Предвид гореизложеното, считам, че има необходимост от създаване на нова линия на градския транспорт, която да свързва посочените квартали и алтернативно с това описаните лечебни заведения. Изразявам становище, че линията бързо ще се популяризира сред жителите на гр. Плевен. От нея могат да се възползват нуждаещи се от медицинска помощ хора, военнослужещи, както и ученици, които посещават учебни заведения в близост до спирките по предлаганата електробусна линия. В района се намират редица училища, сред които ГПЧЕ, няколко професионални гимназии, спортно училище, колеж, болница „Сърце и мозък“, военни формирования на територията на бившето ШЗО.

Предстои откриването на ново учебно заведение – факултет към Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ – гр. Долна Митрополия, който ще осъществява дейността си в сградата на бившето училище „Марин Дринов“.

Всичко това предполага добра транспортна обезпеченост по редица причини. От една страна ще
създадем условия за облекчаване на трафика в пиковите часове, а от друга страна подобно решение ще има ползотворен ефект върху околната среда, предполагайки намаленото ползване на лични МПС от работещи и учещи в посочения район.

Уважаеми г-н Спартански,

Предвид правомощията Ви съгласно Наредба No 2 от 15.03.2002 г. за условията и реда
за утвърждаване на транспортни схеми и за осъществяване на обществени превози на
пътници с автобуси издадена от министъра на транспорта и съобщенията и с оглед предстояща промяна на транспортната схема на гр. Плевен, във вр. с доставените електробуси в рамките на проекта „Утвърждаване на екологосъобразния обществен транспорт в Плевен”, процедура „Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух – BG16M1OP002-5.004, по Оперативна програма
„Околна среда 2014-2020”, Ви предлагам следното:
Да бъде създадена нова електробусна линия с No 19 /деветнадесет/, която да преминава по следния маршрут: Спирки по маршрута: ДРУЖБА
ОБРЪЩАТЕЛНА; бл.324; бл.313; бл.311; Трите бора; Поща; „Дружба“ 1а; бул. „Христо
Ботев“ 3; бул. „Христо Ботев“ 1; Медицински университет; бул. „Христо Ботев“ 2; Първа
Клинична База; бл. „Съдружие“; ул. „Гренадирска“; Дом на книгата; ПГ по облекло и
текстил; Община Плевен; Регионален исторически музей; Читалище „Извор“;
ул.“Хаджи Димитър“ /магазин „Лайф“/; „Македонска чешма“; Учебна База “Христо
Ботев“ ; Втора КЛИНИЧНА БАЗА;
Втора клинична база; Учебна База “Христо Ботев“; „Македонска чешма“; Ул. „Хаджи
Димитър“; Читалище „Извор“; Регионален исторически музей; Община Плевен; ПГ по
облекло и текстил; Дом на книгата; ул. „Гренадирска“; бл. „Съдружие“; Първа клинична
база; бул. „Хр.Ботев“ 2; х-л „Балкан“; бул. „Христо Ботев“ 1; бул. „Христо Ботев“ 2; бул.
„Христо Ботев“ 3; „Дружба“ 1а; Поща; „Трите бора“; бл.311; бл.313; бл.324; ДРУЖБА
ОБРЪЩАТЕЛНА.

Към предложението си Свилен Трифонов е приложил и варианти на организацията  на изпълнението на маршрутното разписание на предложената линия. По информация от вносителя на предложението, същото е придвижено от кмета Спартански към „Тролейбусен транспорт” ЕООД гр. Плевен.

Свилен Трифонов, общински съветник, Плевен. Снимка фейсбук.

Споделете:

Прочетете също

Никопол празнува на 12 и 13 август

Община Никопол. Снимка – интернет. Община Никопол с празнична програма по случай празника на града. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.