Никопол почете Левски

Nikopol pochita Levski
От Никопол тръгва един от седемте лъча на Националния поход “По стъпките на Апостола”. Снимка – Пресцентър.

На 13 юли гражданите на Никопол  отбелязаха  184 години от рождението на един от най-великите синове на България, Васил Иванов Кунчев – Левски, Апостола на свободата.

class="wp-block-image size-large">pametnik na Levski v Nikopol
Цветя за Левски от гражданите на Никопол. Снимка – Пресцентър.

Пред паметника на героя бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност. Във възпоменателната церемония взеха участие представители на Националния поход „По стъпките на Апостола”, който през тази година се провежда за 27-ми път. Тържествата в Никопол и Турну Магуреле са няколко дни пред рожденната дата на Левски във връзка с идеята, седемте лъча на похода да тръгнат по-рано, така че на 18 юли да стигнат до неговото родно място Карлово.

class="wp-block-image size-large">паметни плочи в турну магуреле
Тържество пред паметните плочи на Левски и Данаил Попов в Турну Магуреле. Снимка – Пресцентър.

Бе възстановена традицията началото  на похода да се предшества с посещение в румънския град Турну Магуреле и поднасяне на цветя пред паметните плочи на Васил Левски и най-близкия му съратник Данаил Попов. Слово в памет на Апостола произнесоха кмета на Община Никопол, г-н Ивелин Савов, кмета на Турну  Магуреле, г-н  Дънуц Кукля, д-р Галя Цветкова – ръководител на Националния поход “По стъпките на Апостола”, доц. д-р В.Росманов – председател на БТС – Плевен. Отец Борислав Чочев отслужи панихида в памет на  Апостола – неуловимия Дякон.  Ученикът в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” Стефан Цветомиров  изпълни на гайда български мелодии.

Пресцентър Община Никопол

Споделете:

Прочетете също

1 5

Състезания по гребане с туристически каяк, спускане с велосипеди и футбол тази събота в Плевен

Поредица от спортни прояви ще бъдат част от съботния ден в Плевен, съобщават от общинската …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *