Николай Огнянов от Гулянци спечели приза „Образователен медиатор на годината“

Николай Огнянов при връчването на приза. Снимка – Интернет.

Николай Огнянов от Гулянци е „Образователен медиатор на годината“ в първото издание на конкурса, организиран от Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“.

Церемонията по награждаването се e състояла на 13 януари в Министерство на образованието и науката. Отличието е връчил министърът на образованието акад. Николай Денков.

Николай Огнянов е образователен медиатор към СУ ,,Христо Смирненски“ гр. Гулянци от 5 години. Заедно със своя колега, той всеки ден обикаля Гулянци и селата към общината, като мотивира родителите да си пускат децата на училище, носи декларации, домашни и устройства за децата в периодите на обучение от разстояние в електронна среда. Освен това помага на всички деца, които имат затруднения с използването на различните платформи за ОРЕС.

Николай разнася топъл обяд и хранителни продукти по домовете на деца в неравностойно положение, участва в благотворителни акции. Работи активно с Община Гулянци, МКБППМН гр. Гулянци, доброволците от БЧК и други институции. Включва се в кампании срещу тормоза и агресията в училище, ранните бракове и др.

Ден след преживяната емоция от награждаването Николай е на работно му място в СУ „Хр. Смирненски“ гр. Гулянци. Споделя, че полученото отличие му дава увереност и спокойствие, че е на правилния път в своята дейност. С усмивка си спомня първите си дни като образователен медиатор: „Най-трудно ми беше да преодолея притеснението как ще ме приемат хората и да спечеля тяхното доверие. Сега вече е различно – домовете им са отворени за нас (образователните медиатори), вярват ни и настояват децата им да са в училище, да завършат образованието си. Това е труден и дълъг процес и съм благодарен на директора Емилия Петрушева и цялото училище, на Център „Амалипе“, на началника на РУО гр. Плевен Албена Тотева, на Община Гулянци, на секретаря на МКБППМН Александър Мичев, на нашия координатор Йонка Данова и на другите хора и институции за подкрепата и съдействието, които ни оказват. Обичам работата си, обичам да работя с деца и ще продължавам да работя като образователен медиатор.“ – казва Николай.

Според директора на СУ „Хр. Смирненски“ Емилия Петрушева за изминалите пет години в училище са обхванати всички подлежащи деца. В голяма степен това се дължи и на активната работа на образователните медиатори. „Все повече ученици искат да завършат средното си образование. Бавно, но сигурно общността осъзнава, че образованието е пътят към успешната реализация “, допълва тя.

Споделете:

Прочетете също

РИК Плевен проведе първото си заседание

Областна администрация Плевен. Снимка – Плевен прес. Днес, 13-ти август, в Областна администрация Плевен, се …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.