Начало | Интервю | Николай Ненчев пред Плевен прес: Нужен е демократичен съюз, който да отвоюва държавата от мафията

Николай Ненчев пред Плевен прес: Нужен е демократичен съюз, който да отвоюва държавата от мафията

Снимка- Интернет

Честването на 120-годишнината от основаването на БЗНС в Плевен бе уважено и от неговия лидер Николай Ненчев. Бившият министър на отбраната /2014-2017/ говори специално пред Плевен прес за историята и значимостта на БЗНС; за намеренията си за голямо земеделско обединение и още…

Плевен прес: Добре дошли в град Плевен!

Николай Ненчев: Благодаря Ви, за мен е голяма чест. Винаги съм се чувствал добре тук, имам много приятели в Плевен. И организацията е винаги добра. Пожелавам на всички плевенчани преди всичко весели и благословени светли празници.

Плевен прес: Изпреварихте първия ми въпрос. Защо Плевен е толкова специален в историята на БЗНС?

Николай Ненчев: Поради много причини. На първо място тук е учредена организацията, тук са се случвали едни от най-важните събития свързани с историята на БЗНС. Много силно приветствам всяко едно усилие на местния председател Милчо Илиев. Местната организация е една от най-добрите, да не кажа най-добрата в България.

Плевен прес: Вие споменахте за подаване на ръка към другите земеделски организации. През какво минава всъщност обединението на всички земеделски партии в България?

Николай Ненчев: Аз го казах съвсем ясно. Едно такова обединение трябва да се извършва на принципна основа преди всичко. При ясно уточнени и разписани параметри по дни, ако искате и по часове. Въпросът е да се придържаме строго към една амбициозна програма, която да даде шанс и една сериозна заявка за промяна на курса на България към по-добро. Нека престанем с това шикалкавене, защото в Народно събрание днес дори няма опозиция. Това е опасно за всяка една демокрация. Когато няма опозиция, демокрацията се изражда.

Вероятно в рамките на първото тримесечие /б.а. на 2020 година/ ще организираме един голям форум, на който ще поканим всички формации/ б.а. земеделски/. За мен не е имало проблем да бъдем заедно в различни чествания. Когато се говори за политики, въпросът е съвсем принципен: много ясно определени приоритети. Има и така наречените “червени линии”, които не бива да пресичаме.

С крайно националистични организации, с популистки и комунистически организации просто няма как да участваме. Всичко останало е възможно.

Плевен прес: Значи ли това, че бихте протегнали ръка и към други формации от дясното пространство на по-късен етап?

Николай Ненчев: Очевидна е необходимостта от изграждането на широка демократична коалиция в България. А какво се оспорва днес? /б.а. съотнасяйки го към гореспоменатите националистически и популистки партии/. Оспорва са членство на България в НАТО! Оспорва се членството на България в Европейския съюз! Няма как да бъдем част от организациона структура, която оспорва тези най-невероятни достижения на българската политика.

В България има необходимост да бъде изграден много широк демократичен съюз, който трябва да отвоюва държавата от мафията. Ние сме една подчинена държава.

Аз разбирам ГЕРБ и Борисов в колко деликатна ситуация се намират. Цялото това заиграване, прехвърляне на топката, изборът на Иван Гешев, изборът на Цацаров за председатдел на КПКОНПИ е много лош знак. Много лош към нашите партньори в НАТО и Европейския съюз. Така няма как да продължим ако не изработим много ясни принципи и параметри за дългосрочна визия за развитието на държавата.

Плевен прес: И накрая, с какво искате хората да запомнят БЗНС. С какво земеделското движение остава значимо в историята?

Николай Ненчев: Еднозначно не би могло да отговоря, но единствено с пълна отдаденост. Няма друга политическа организация, която да е била изцяло отдадена на българската национална кауза. Също и саможертвата: Аз дадох пример със Стамболийски и Никола Петков, но те са хиляди като тях. Тук /б.а. на събитието в Плевен/ има човек, който 60-те е бил осъден на смърт. И срещу възможността да подпише една декларация и да го освободят, той рискува живота си с дете на една годинка. Отказва да подпише и така отстоява един принцип. Хайде да намерим повече такива хора и ще се оправи държавата.

Нищо не е вечно на този свят. Нито демокрацията ще ни е вечна, нито членството ни в Европейския съюз ще е вечно ако ние ежедневно не отстояваме тези принципи.

Прочетете също

ОУ “Климент Охридски” – Плевен със спечелен проект за работа в библиотечна среда

Снимка – интернет страница ОУ “Кл. Охридски”. По Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *