Последни новини
Начало | Интервю | Николай Дойнов: Съюзът е представител на читалищата пред държавата и общините, но не е държавата

Николай Дойнов: Съюзът е представител на читалищата пред държавата и общините, но не е държавата

Председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов пред „Плевен прес“:

Николай Дойнов. Снимка – интернет.

По чия покана сте в Плевен г-н Дойнов ?

Покана всъщност нямам. Потърсих среща с г-н Спартански преди 20-ти, казаха, че ще му предадат и естествено не получихме отговор и се самопоканихме. Но ние сме най-голямата организация на България, имаме си регионални структури, ние сме в доста разширен състав и в момента тук бяха община Плевен. Но можем да свикаме и цялата област Плевен, защото това е нашият устав.

Знаете ли колко е издръжката давана от държавата за плевенските читалища ?

Мога да проверя веднага в София. Наизуст не го знам.

Ще ви кажем. Близо 800 хил. лв. Имате ли представа как се харчат тези пари ?

Искате да кажете при 7300 субсидия ако разделим на 800 хиляди…

Не, питам имате ли представа тази сума как се разпределя между читалищата и за какво ?

Значи аз пак казвам, казах го и преди малко. В Закона за народните читалища ще има специализиран орган, който се занимава с тази тема. Читалищният съюз не получава приоритет и не участва в разпределението на тези суми, на нас ни е забранено от закона. Ние не разпределяме имущество на читалища, проверете закона.

Съюзът би ли финансирал анкета или социологическо проучване за мнението на хората от община Плевен знаят ли какво работят техните читалища и каква дейност развиват, за да получите обратна информация от гражданството ?

Съюзът няма такива финанси. Ние сме национализирана организация уважаема госпожо. През 68-ма година ни взимат всички сгради, автомобили, коли и т.н., защото през 52-ра година ни присаждат към Отечествения фронт като най-голямата организация понеже явно ги е хванало страх от нещо и ние сме национализирани и сега започваме да търсим своите права и дела. Цели сгради на Съюза са взети, в момента Съюза е под наем в две стаички, четири помещения държим под наем и се издържаме с една малка субсидия от държавата и членски внос. Т.е. ние не можем да финансираме подобно нещо, но една голяма община като Плевен може да финансира каквото си пожелае.

Има ли нормативен конфликт кмет на едно село да бъде и председател на читалище ?

Няма нормативен конфликт и ще ви кажа веднага защо. Защото той не разпределя бюджет, той не е кмет на община. Ако е кмет на община и председател на читалища, тогава има конфликт на интереси.

Според вас може ли едно читалище да развива дейност ако се помещава в частен апартамент, без библиотека, школа, книги, вестници и т.н. ?

А според вас може ли по телевизията да върви един автобус, на който да се пише „читалището“ и да развива същата дейност ? Значи има нещо, което не е така и всичко това, което в последните години се случва нека да го обърнем по следния начин. Имаме закон, в който пише какво прави читалището. Имаме 10 задължителни точки. Първо – поддържа библиотека. Ако не поддържа библиотека, следователно субсидията следва да бъде намалена.

Ние сме родени като читални, уважаема госпожо. Кръстю Пишурката 48-ма година по-миналия век слага надписа „читалище“ над една читалня.И затова в закона пише „читалището урежда и поддържа библиотека“.

Това в Плевен го знаем и затова ви питам има ли смисъл от съществуването на такова апартаментско читалище ?

Това могат да решат само неговите членове, нито ние, нито аз сме създали това читалище. То си има своите корпоративни органи.

Защото закона го позволява. Това не значи ли, че законът трябва да бъде преразгледан ?

Никога не бих си позволил да твърдя подобно нещо. Това значи да преразгледаме законите на държавата.

Ако е в интерес на  гражданите на тази държава защо не ?

Гражданите да решат. Вижте, читалището не създава национални културни политики. То създава регионални културни политики. То е структура на местната общност. И което е важно, държавата го финансира. До 2003-та година се финансираше от общините. Имате ли спомен как изглеждаха читалищата тогава ? Аз имам. Аз се занимавам професионално от 88-ма година на миналия век. Читалищата бяха към общините, с месеци не получаваха заплати, с месеци токът им беше спрян. Всъщност покойният Гиньо Ганев създаде механизъм за тази държавна субсидия, за което ние сме му изключително благодарни. Той беше най-дълго председател на Съюза на читалищата, идвал е в Плевен. Последното му идване беше 2009-та година, сигурно си го спомняте, и от тогава държавата пое финансирането. Значи, Съюзът е представител на читалищата пред държавата и общините, но не е държавата. Половината от тези въпроси адресата им е министърът на културата.

Създадено по време на Кръстю Пишурката, според вас читалището каква функция трябва да изпълнява в днешния технологичен век ?

/продължителна пауза/.Този въпрос е много сложен. Измени се подхода на хората към културата, книгата и въобще.Така наречените електронни медии, не само интернет, главно телевизиите, присвоиха /условно казано/ нашите бивши фестивали на художествената самодейност, които правихме през годините и ги направиха реалити шоу. Дали ще бъде „Гласът на България“ или нещо друго, това ние го правихме 70-те, 80-те години по региони. Да търсим талантливи деца и да ги побутваме нагоре ако е възможно. Ние нямаме тия пари, тая власт, нямаме тази техническа обезпеченост, за да правим тия неща. Единственото, което можем е да подпомагаме процеси на отглеждането на талантливи деца като противовес срещу наркотиците и всичко останало, което се случва в държавата. Необходими са ни много пари, за да стартираме техническото обезпечаване на читалищата. Аз не виждам кой ще ги даде. Отделни читалище обаче ще се оправят. Отделни читалища като това, което построи господин Игнат Канев в родното си село /ние наградихме г-н Канев миналата седмица в Русе/, той даде 2 млн. долара. Елате да видите читалище.Елате в Поморие да видите читалище. Открих невероятна сграда, тя прилича на сградата на Европейския съюз, вътре озвучена, с мокети, с телефони, просто …..изведнъж ние тука говорим за едни села, които вече приключват своето съществуване. Много е болезнен въпроса.

 

Прочетете също

Д-р Роберт Халваджиян: Боли ме, че общество и медии не се ангажирват с проблема

д-р Роберт Халваджиян, ортопед. Снимка – Плевен прес. Д-р Халваджиян е от стар арменски род. …

Един коментар

  1. четилище

    Как пък всички отглеждат талантливи деца. Да се чуди човек защо са й на тази държава училища, като все друг довършва работата по образоване и просвещение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *