Николай Василев: Сега идват едни други хора без историческа памет, без професионален опит и решават за 2 години да унищожат това, което сме натрупали за 25

ВАСИЛЕВ
Николай Василев. Снимка – интернет.

На 16-ти март в сутрешния блок на БНТ гостува Николай Василев, бивш вицепремиер в правителството на Сакскобурготски /2001-2005/, министър на икономиката, и министър на транспорта и съобщенията, както и министър на администрацията в правителството на Станишев. Василев попиля политиката на кабинета „Петков“, както и тази на финансовия министър Асен Василев.

Поместваме със съкращения казаното от Николай Василев.

В България няма война, няма рецесия, пандемия, бежански вълни от югоизток. Няма дошли извънземни, няма и природно бедствие. Каква е причината България да не може да живее с 60-70 млрд.? Защото ни управляват популисти.

Тези неща ги казвам от 2021 година, когато Асен Василев стана „социален министър“.

2020 година се гласува бюджет от 42 млрд.лв. Сума съвсем адекватна. За миналата година по мои сметки сме изхарчили около 67 млрд.лв. Тази година добре че нямаме бюджет, защото ако имахме той сигурно щеше да е 70-80 млрд.лв.

Това за мен е латино – американски сценарий. Колкото повече харчим, колкото повече пари раздаваме, колкото по-големи дефицити и бюджетни разходи имаме, толкова по-богати с европейски доходи ще ставаме ?!

Не разбирам защо трябва да има дефицит.

Каква е причината да не можем да живеем със 60-70 млрд.лв. Защо искаме да живеем със 100 млрд.? Защото ни управляват популисти – затова.

Бордът все още не е застрашен. Но не заради политиките от последните 2 години, а заради последните 25 години. Защото България като катастрофира жестоко 1997-а година, си научи урока. И цели поколения държавници ни управляваха безотговорно.

България беше супер бедна държава. След 97-а имаше малки дефицити, балансирани бюджети, големи излишъци в продължение на 11 години. Затова ние издадохме една ниско задлъжняла държава.

Сега идват едни други хора без историческа памет, без професионален опит и решават за 2 години да унищожат това, което ние сме натрупали за 25.

Да ограничаваме всички разходи, за да живеем европейски… То не става така, само с приказки. А къде са на държавата инвестициите, включително чуждите ? Къде са чуждестранните инвестиции, къде са германските заводи за автомобили в България, както има в почти всички съседни държави?

Не става само с раздаване, за да живеем добре. Става с отговорност и професионализъм.

За мен никаква „златна среда“ не са 3-те процента дефицит. Аз съм за балансиран бюджет без дефицит.

Поканете хората, които дойдоха след Виденов. Това са Иван Костов и Муравей Радев. България е била по-зле и от Венецуела. В една унищожена държава как имаха бюджетни излишъци? Защото сме имали отговорно управление!

В момента, сегашното поколение управляващи и бъдещи управляващи смятат, че колкото повече харчат, колкото е по-голям дефицита, колкото е по-голям дълга, толкова по-добре и по-големи европейци ще бъдем. Това е измама и погрешна политика.

Има неща, в които България е по-добра отколкото други държави по света. Това са данъчната система и бюджетната политика до преди 2 години. И художествената ни гимнастика. България от една най-фалирала държава в света, стана най-ниско задлъжнялата държава в Европа. Това не е случайно. Това е с труда и отговорността на поколения държавници.

Подкрепям всички мерки на служебното правителство с изключение на един данък печалба, който не ми стана ясно какъв е. Това са правилни мерки, но недостатъчни.

В момента политиците са в режим на надпреварване кой да обещава повече.

Целият разговор може да видите тук https://bnt.bg/news/nikolai-vasilev-pozhelavam-si-reformatorsko-pravitelstvo-koeto-da-vkara-byujet-bez-deficit-v340313-316041news.html

Споделете:

Прочетете също

424614357 795276045977591 5341292063099429341 n

Макети на есетрови риби от Дунав показват в Белене

Макети на есетрови риби, които обитават река Дунав. В средата най-големият вид – моруна (huso-huso, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *