Начало | Новини | Нидал Алгафари търси корените си в град Левски. Общината помага.

Нидал Алгафари търси корените си в град Левски. Общината помага.

Кметът на община Левски – Любка Александрова и писателят Нидал Алгафари. Снимка – пресцентър община Левски.

„Роден съм в София, макар че в интернет пространството много дълго време писаха,че съм роден в Дамаск.  Майка ми е българка, родена е в град Левски ….” С тази новина Нидал Алгафари откри своята среща на 17-ти януари с левченската публика. Той сподели, че на сърдечната среща с кмета на общината Любка Александрова, е получил уверение от нейна страна за съдействие при откриване на рода от страна на майка му .

Нидал Алгафари: „.. много малко знам от тази част от родата ми. Знам само,че дядо ми се е казвал Ангел Константинов, който е бил във Франция. После са го изгонили от Франция, дошъл е тук в Левски и се  жени за баба ми и тук се ражда майка ми и повече нищо не знам. Това което знам от майка ми е ,че   прадядо ми или прапрадядо ми е бил кмет на Левски…”

Кметът на община Левски– Любка Александрова изрази благодарността и радостта си за това, че известният български писател и режисьор се е отзовал на поканата ѝ, и с това се поставя началото на проявите в културния календар на град Левски в годината на неговата 75-та годишнина.

Снимка – пресцентър община Левски.

Благодарност за това, че  с представянето на неговото творчество , лични търсения за рода и желание  да поднови и скрепи мостовете на родово-историческата памет, оживяват и старите забравени архиви на вековната народна мъдрост. Любка Александрова се ангажира сериозно с разплитането на родовата връзка и подари на Нидал Алгафари книгата „Градът с името на Апостола”- кратка история на селището написана от Христо Иречекски. Срещата, макар и първа, няма да е последна, обеща Алгафари в отговор на поканата на кмета на общината за участие в празниците на града.

Режисьорът и писател, бивш изпълнителен директор на БНТ и политически PR, Нидал Алгафари увлекателно и подробно се спря на предизвикателствата в своя житейски път и философия. Освен романа „Рано или късно” той се спря  и на тетралогията си – „Орисани да избираме”, „Любиш ли, ти бог си”, „Аллах, милост нямаш ли?”.

Истинско творческо предизвикателство за Алгафари е периода между 1700-та  и 1800 –та година, защото установява че в историята ни има много бели.

Една от причините е, че моето поколение беше възпитано и научено много да знае за поборниците или за Свободата след 1800 година. Много знаехме за царете от древността и тяхното величие…Обаче, ако се замислите за периода 1700-1800г. – дупка. Все едно по нашите земи не са живели хора, все едно не е имало история…все едно не сме съществували.”

Алгафари открива, че за велики наши предци, допринесли за световното развитие на теологичната мисъл, крайъгълен камък в общочовешката история, като например Боян Маг и поп Богомил, се знае малко или почти нищо.

Българският фолклор, обичаи и традиции в древността, техният произход, смисъл и съдържание също са обект на неговите проучвания, защото открива влиянието им и мъдростта, която се предава на поколенията.

Снимка – пресцентър община Левски.

Новия си роман „Рано или късно” Нидал Алгафари определи като роман за любовта. Заради различните си политически убеждения, двама души дълго време се мразили. Тя е от едната страна преди 9 –ти септември , а той от другата. Срещата им след 10 ноември, когато вече са овдовели и преосмислили живота, е определяща за голямата им любов. През погледа на двамата авторът разказва за живота на хората преди и след 9-ти септември, как той се променя с идването на демокрацията.

Срещата с Нидал Алгафари в град Левски бе приятно преживяване за всички дошли да се запознаят с  неговото творчество. Увлекателният многопластов разказ– от лични преживявания до интересни открития и послания, ще се помняи дълго.

Прочетете също

ОУ “Климент Охридски” – Плевен със спечелен проект за работа в библиотечна среда

Снимка – интернет страница ОУ “Кл. Охридски”. По Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *