Начало | Новини | НИВАТА НА РЕКИТЕ СА СЕ ПОВИШИЛИ НЕЗНАЧИТЕЛНО

НИВАТА НА РЕКИТЕ СА СЕ ПОВИШИЛИ НЕЗНАЧИТЕЛНО

Източник-Плевен прес

В резултат на прогнозирани валежи и снеготопене се очакват повишения на речните нива.

Анализът е направен на база измерени водни стоежи и изчислени по временни ключови криви водни количества от оперативни конвенционални и автоматични хидрометрични станции на НИМХ- БАН.

Дунавски басейн: През последното денонощие нивата на наблюдаваните реки в по-голямата част от водосборния басейн са се повишили незначително или са останали без съществена промяна. Отчетените колебания на речните нива са както следва: за водосбора на р. Искър от -9 см до +12 см; за водосбора на р. Вит от -3 см до +5 см; за водосбора на р. Осъм от -13 см до +13 см; за водосбора на р. Янтра  от -17 см до +11 см; за водосбора на р. Русенски Лом от -6 см до +14 см. В резултат от работата на хидротехнически съоръжения са отчетени по-значителни колебания на р. Огоста при с. Бутан от -23 см до +23 см. Водните количества на реките във водосборния басейн са под прагa за средни води.

 

Ледови явления регистрирани в басейна:

р. Искър в района на с. Бели Искър – Ледена покривка;

р. Черни Вит в района на с. Черни Вит – Брегови лед;

р. Вит (Бели Вит) в района на гр. Тетевен – Брегови лед;

р. Осъм в района на гр. Ловеч – Ледена покривка.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Прогнозираните водни количества на 11, 12 и 13.01.2019 г. ще бъдат около и под средномногогодишните стойности. Днес (10.01) и през следващите три дни речните нива във водосбора ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

 

Прочетете също

Отложиха делото за „Възраждане” за 8-ми февруари 2021 година

Пред Заседателната зала където се гледа делото на “Нъзпаждане”. Снимка – Плевен прес. Софийски градски …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *