Нестандартна предпремиера направи плевенският театър

Снимка – „Плевен прес“ – от ляво на дясно – Стефан Кръстев, Сергей Константинов и Ованес Торосян

Плевенският драматично-куклен театър „Иван Радоев“ представи предпремиерно по нестандартен начин, моноспектакълът „Кратка пиеса за любов“. Събитието се състоя днес, на 10-ти май на импровизирана сцена в задкулисното пространство, в което декорът беше разположен хаотично. Хрумването да изглежда по този начин, е на режисьора Ованес Торосян. Само по себе си, то е оригинално, защото изцяло кореспондира с живота на героя. Той е авантюрист. Няма точна представа как да подреди действията си. На моменти е объркан до неузнаваемост, но намира сили да продължи напред в търсене на прозрение към любовта и Бога.

Историята накратко: героят на актьора Сергей Константинов тръгва по следите на една дама, с която случайно се е запознал една нощ, но на сутринта открива, че тя е изчезнала някак си мистериозно.  Болезнено обладан от мисълта да я открие, той попада в едно село, където открива нестандартни за неговите представи персонажи. От тях разбира, че там едва ли не има всичко, но липсва любовта.

На пресконференцията, която се състоя след това в театъра, режисьорът посочи, че историята е тръгнала от разказа „Любов“ на писателя и драматург Стефан Кръстев. Репетициите са започнали на 20-ти октомври миналата година и само за пет дни, скицата на пиесата е била подготвена. Няколко месеца по-късно, тя влиза в репертоара на театъра.

Моноспектакълът е отличен в международната селекция на Европейската мрежа за съвременна драматургия и превод Eurodram, заедно с други четири драматургични текста. През месец юни им предстои да бъдат представени в 11-тото издание на Платформата за нова драматургия ProText към „Гьоте институт“- New Stages SouthEast.

Миналата година на ХI издание на Националния конкурс за нова българска драматургия „Иван Радоев“, пиесата на Стефан Кръстев, получи специалната награда за плевенски автор.

Споделете:

Прочетете също

Лена Бориславова: 4 000 лв. на месец получават говорителите на руската пропаганда

Лена Бориславова, началник на кабинета на Кирил Петков. Снимка – стоп кадър Дарик тв. Обществени …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.