Последни новини
Начало | Политика | Избори | Неофициалната предизборна кампания в Плевен става все по-интересна

Неофициалната предизборна кампания в Плевен става все по-интересна

На предизборния фронт става все по-интересно. Вече има индикации, че за участие в него се стягат и малки играчи, които строяват редиците за бой. Големите вече са ясни , както и надеждите им за големи победи. Дали сметките на малки и големи ще излязат верни – предстои да видим.

В публикуван на 2-ри август материал „Битката за Плевен – кой ще е победителят ?”, направихме свой анализ на кандидатурите за кмет на Плевен, чийто имена се появиха в публичното пространство. Днес, вече знаем официалният кандидат на БСП. Прогнозата ни излезе вярна – това ще бъде Илиян Йончев – бивш областен управител на Плевен. Той ще бъде и водач на листата за общински съветници, за която в момента вървят напрегнати разговори, тъй като желаещите са много.

 ГЕРБ все още “умуват” върху  името на кандидата си, но почти сигурно това ще бъде Мирослав Петров. Компромисната кандидатура на двете плевенски лобита в партията на Борисов.

Интересна е появата към този момент на т.н. „малки” играчи. В английската политическа система партиите с по-скромни резултати биват наричани често “партии-арбитри”. Техните гласове, макар и малобройни, понякога са решаващи за приемането или отхвърлянето на важни законопроекти. Както на местно, така и на национално ниво.  Ще успеят ли “малките партии” в Плевен  да разбъркат картите на “големите политически акули” ? Как и на каква цена?

В избраният през 2015 год. Общински съвет на Плевен, влязоха рекордните 10 формации – Коалиция “Плевен може, Плевен побеждава”, Коалиция „За промяна” /БСП/, ПП ГЕРБ, ПП „АБВ”,  ПП „Глас народен”, Народен съюз, ДПС, БДЦ, НФСБ и Атака. На предстоящите местни избори тази бройка се очаква значително да падне. По простата причина, че част от тези формации са почти или изцяло изтрити от политическата карта към днешна дата.

Български Демократичен Център /новото име на ПП „ЛИДЕР”/ теоретически още съществува в съдебните регистри. Но на практика структурите ѝ по места се изгубиха. Някои я напуснаха в полза на ГЕРБ, други се асоциират с полумъртвата ББЦ, а трети просто се отдръпнаха завинаги от политиката.

ПП „Глас народен” се представляваше в Плевен от общинският съветник и бивш кандидат-кмет Христофор Дочев. Но той  отдавна се раздели с партията на Светльо Витков, подкрепила го през 2015 год. Да припомним, че Христофор Дочев беше близо до победата през 2003 год., когато се яви като кандидат на Коалиция „Граждански форум „Плевен – настояще и бъдеще”.И отиде на балотаж с кандидата на Коалиция „Обединени демократични сили” – Найден Зеленогорски. Последният го победи със 62.24 % от гласовете на плевенчани.

По наша информация доайенът в Общинския съвет Христофор Дочев, ще се пробва отново за кметското място на предстоящите избори. В момента той е един от двамата председатели на ПП „Подем” и вероятен нейн кандидат за кмет на Плевен.

Партиите от управлението –  НФСБ и  „Атака,” имат доста работа за вършене, ако искат да запазят представителството си в следващия Общинския съвет на Плевен. Засега цифрите са срещу тях. Минималната бройка гласове за избирането на един съветник в община Плевен, така наречената „Квота на Хеър”, за миналите местни избори беше 1062 гласа. На европейския вот през м. май т.г.,  за цялата област Плевен Атака”  събра едва 726 гласа, а НФСБ още по-малко – 671. И това е за цялата област, което ще рече, че в община Плевен гласовете им са още по-малко. При тази ситуация на двете партии ще им трябва двойно, даже тройно увеличение на гласовете, за да покрият необходимата квота за избор на общински съветник. Мисията изглежда почти невъзможна, но лидерите на двете партии подготвят варианти за местния вот. И вариантите ще бъдат изненадващи за мнозина, тъй като водачите на двете партии са твърдо решени да имат свои хора в местната власт.

 За пробив в местния парламент се готвят други две партии – “Възраждане” и ПП “МИР”.  И ако за първата вероятно сте чували, втората се явява като енигма в плевенска област. Основана е от настоящия общински съветник в София и бивш член на “Движение 21” – инж. Симеон Славчев. Същият присъства в Плевен на учредяването на местна структура, което стана на 15-ти август т.г. Тогава Славчев заяви: „От Плевен ще тръгне промяната в България”. И посочи, че целта на ПП „МИР” е да направи пробив на местните избори в града. Според него МИР ще бъде голямата изненада на местните избори в Плевен.

Откъм медиини изяви за сега и двете формации са пестеливи.  Основният проблем пред тях е младостта и неопитността на структурите им в Плевен.  Местните им лидери също не са обществено разпознаваеми лица. На ПП „Възраждане” е плевенчанинът Данаил Раденцов, а на ПП МИР –  Виолета Георгиева. Сигурно е обаче, че и двете партии ще участват в местните избори със свои листи за общински съветници и кмет.

Няма как да пропуснем и нашумелия проект за партия на Слави Трифонов. Времето обаче е безпощадният враг на съгражданина ни в момента. Според Изборния кодекс заявление за участие в изборите се подава 45 дена преди вота. Изборите са на 27-ми октомври, тоест крайният срок за деклариране на участие е 12-ти септември. Хората на Трифонов не разполагат с това технологично време. Партията трябва да бъде регистрирана в съда, като не е изключено регистрацията ѝ да бъде върната заради евентуални грешки в документацията. Свидетели сме били и на неколкократно връщане на една партия за редица неточности в книжата. Трифонов няма време, а може би си има собствена стратегия?

Другият вариант пред него за Плевен, е да подкрепи местен инициативен комитет или да ползва регистрацията на друга политическа сила. Неофициално той разполага със сподвижници в Плевен. Дали обаче те ще бъдат издигнати и подкрепепи от Трифонов, все още  не се знае със сигурност.

Битката за Плевен отдавна е започнала. И малки, и големи са се вкопчили усилено в „боевете” за спечелване на народната любов. И малки, и големи – са въоръжени с обещания, пари, маньоври и тактики. Битката обещава да е зрелищна и тежка. Дали ще има „жертви” ? Със сигурност ! И това ще са онези, които и през 2019-та не разбраха, че „всичко, което се прави за народа без народа, не е праведно, не е законно”. Казал го е дядо Славейков.

Прочетете също

Различията между Северна и Южна България бяха темата на онлайн форум в Свищовската стопанска академия

Кръгла маса на тема „Статистически измерения на регионалните различия и неравенства между Северна и Южна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *