Необходими са разум и мъдрост за създаване на експертен кабинет, обяви в Плевен Найден Зеленогорски

Найден Зеленогорски. Снимка – „Плевен прес“.

25 дни след последните избори, на 16 август 2021г. Найден Зеленогорски – депутат от листата на „Демократична България – Обединение“ на 15 МИР Плевен, се отчете какво е свършил пред плевенските медии.

„Внесохме 2 нови законопроекта. Първият е свързан с ДДС. Нашето предложение е регистрацията по ДДС да става при достигане на 166 хиляди лева оборот. Това предложение има своите основания в  приетата обща директива на ЕС за облагаем праг от 85 хиляди евро, който ще влезе в сила през 2025г. Освен това, този по-висок праг е в полза на малките и средни предприятия. Другият законопроект е свързан със защита на лица застрашени във връзка с наказателно производство. В този сектор се харчат много пари, а намалява броя на лицата, които се нуждаят от такава охрана. Според ДБ се нарушава и принципа за разделение на властите.

Ние сме инициатори за създаване на временна комисия   за разследване използването на сълзотворен газ и сила срещу протестиращи граждани на 10 юли и 2 септември 2020г. както и с  подслушването им. Тази комисия е факт и ние смятаме това за изключително значимо. Такова арогантно погазване на човешките права е абсурдно. Основните отговорни са Бойко Борисов, Главния прокурор и двамата бивши вътрешни министри на правителството на ГЕРБ, които са все още в залата на Народното събрание. Ние от ДБ искаме те да подадат оставките си и да не петнят с присъствието си лицето на българския парламент. Ние искаме изслушване на Главния прокурор утре. Разбираме, че той няма намерение да дойде, но силно се надявам това да даде шанс на активни разговори за съдебна реформа, за отстраняване на Главния прокурор и за ликвидиране на „сталинската“ прокуратура в България.“ Така започна своето изложение Найден Зеленогорски.

По-нататък той се спря на активността на парламентарната група на „Демократична България – Обединение“  по казуса „Росенец“, закона „Магнитски“, както и личното му участие в дебатите  по Плана за възстановяване и устойчивост.

Във връзка с не случилия се кабинет на ПП „Има такъв народ“ Зеленогорски беше категоричен: „Подаваме ръка и казваме, че не трябва да говорят емоциите, а разумът. А разумът казва, че при трети мандат, независимо на кого ще бъде връчен, тези партии на промяната, както ги наричаме, заедно с БСП, е хубаво да седнат и да обмислят възможността за експертен кабинет, който да работи 6 до 8 месеца и да преведе България през изключителните кризи.“ Той заяви, че  изпитанията, пред които е изправена България налагат разумни дебати и преосмисляне на поведението.  Настъпващата четвърта Ковид вълна, необходимостта от актуализация на бюджета и бежанската криза  налагат разумни преговори, а не някакви „раздумки“. Според него е наложително излъчването на експертно правителство, което да преведе страната ни през ужасяващия период, който ни очаква.

„ Ние от „Демократична България“ не смятаме, че имаме вина за ситуацията в момента. Напротив смятаме, че сме положили всички усилия, за да не се стигне до тук. Сега призоваваме всички колеги, включително и нашия съгражданин – лидера на ИТН г-н Трифонов, да помислим какво предстои на България, да се наложат разумът и мъдростта, а не емоциите, защото те не са добър съветник в политиката“ , каза още  Зеленогорски.

Той беше категоричен, че в ИТН има хора с потенциал и се надява при едно бъдещо обсъждане на експертен кабинет  те да разберат своята отговорност. Според него едни трети избори най-вероятно ще бъдат още по-успешни за ДБ, но няма да променят чувствително разположението на силите в парламента. Най-важното сега са проблемите, пред които е изправена държавата и тяхното навременно решаване, беше категоричен плевенският депутат.

Прочетете също

Мартин Заимов /ДБО/: В момент на несигурност, свободата на личен избор трябва да бъде уважена

Мартин Заимов, включен в листа на „Демократична България – Обединение“ Плевен. Снимка – интернет Финансистът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *