Начало | Икономика | Недостигът от 6 млн.лв. в общинския бюджет е стопен на 2 млн. лв. Няма да се тегли заем.

Недостигът от 6 млн.лв. в общинския бюджет е стопен на 2 млн. лв. Няма да се тегли заем.

Георг Спартански, кмет на община Плевен. Снимка – архив Плевен прес.

Това заяви за „Плевен прес” кметът на община Плевен Георг Спартански. Информира, че анализът на финансовите резултати за първата половина на 2020 година показва, че във връзка с коронавируса и свързаните с него затруднения в събирането на местни приходи от данъци, такси и цени на услуги, към 1-ви май т.г. община Плевен, в сравнение с миналата 2019-та, е имала събрани по-малко приходи в размер на 6 млн. лв.

Каза още: „Това поставяше пред огромно изпитание финансовото състояние на общината. Но всички български общини изпитваха тези затруднения. Тук е мястото да кажа, че това огромно изоставане на събираемостта на приходите в сравнение с миналата година, се дължеше на променените срокове за плащане на данъците с 5 % отстъпка , което традиционно се случваше до края на април. Сега обаче заради ситуацията с пандемията, срокът беше удължен до 30-ти юни.

Към 30-ти юни това изоставане е преодоляно. Към 1-ви юли по сравнение с приходната част за миналата година, имаме вече 2 млн. изоставане, а не 6 млн.лв. както беше 2 месеца по-рано.

Анализът на цифрите показва, че част от големите данъкоплатци – фирми и бизнесмени, са предпочели във връзка със затрудненията с бизнеса си, да не се възползват от 5-процентното намаление, което традиционно ползват при внасяне на целите суми по данъчните си задължения. Предпочели са да ги плащат разсрочено в съответните данъчни срокове. Това ни дава надежда, че тези 2 млн. изоставане, което имаме към 1-ви юни в сравнение с миналата година, поетапно до края на годината вероятно ще бъдат преодолени. И анализът на финансовото състояние на общината показва, че на този етап не е безусловно необходимо да търсим допълнителни средства под формата на безлихвен заем, каквато възможност съществува в момента. Става въпрос в срок от 1 година да получим от правителството тези 2 млн. лв., за да подкрепим спешни необходимости в бюджета на общината.

Разбира се, през следващите месеци ще  следим внимателно ситуацията с приходната част на бюджета. И ако се наложи, ще докладвам на ОбС да вземе такова решение, но на този етап няма да теглим заем. Знам, че доста български общини поискаха такива заеми , но на този етап ще се опитаме да се справим без заем”.

Прочетете също

Евродепутатът Андрей Новаков и Мирослав Петров на среща с превозвачи от плевенска област

Евродепутатът от ГЕРБ – ЕНП Андрей Новаков се срещна с представители на превозваческия бизнес от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *