Последни новини
Начало | Култура | Неголям интерес към проявата „80 години Дунавско хоро“

Неголям интерес към проявата „80 години Дунавско хоро“

На 18-ти април се навършиха 80 години от създаването на обичаното „Дунавско хоро“ от Дико Илиев. По този повод от Съюза на българските музикални и танцови дейци обявиха инициатива за изиграване на хорото на 22-ри април, в 22 града на страната. Между тях бе и Плевен. В 11.00 ч. във всички тези градове духови оркестри и танцови състави трябва да изпълнят прочутото хоро.

В Плевен общинският духов оркестър с диригент Пламен Марков и танцьори от Северняшкия ансамбъл изпълниха творбата на големия българин. Не повече от 60-70 човека станаха свидетели на проявата и се радваха на българските ритми. Тя бе рекламирана като „атрактивен флашмоб“. За съжаление не успя да се превърне в „моментна тълпа“ каквото е значението на чуждата дума. Може би защото животът ни съвсем не е Wonderful /прекрасен/….

Затова по-добре да си припомним думите на анонимен негов почитател от град Оряхово, където Дико Илиев прекарва 42 години от своя живот. Голяма част от творчеството му е написано именно тук, вдъхновявали са го природата, хората , и най – вече синия бял Дунав!
“Ще ви разкажа как е написал ” Дайчовото” хоро, то е посветено на дрипавия циганин Дайчо. Прибирайки се от гората със събраните на гръб съчки , клони когато минел покрай музикантите насред мегдана, циганина Дайчо хвърлял наръча с дърва и се хващал на хорото, толкова много обичал хората, че волното му и бедно сърце не траело без игра…Видял и разбрал това бай Дико му казал:  “Дайчо, ще напиша за теб хоро, да знаеш и да ме споменаваш.” Така е било написано и посветено “Дайчовото ” хоро…
А” Александрийката”, е най-хубавото хоро за мен…написано след като е погребал 19 годишната си дъщеря в гробищата на Оряхово. Искал е тя да живее вечно и да радва хората, а не да навява мъка и печал.  Бай Дико има след това друга дъщеря подновила името на сестра си.”

Не е нужен “флашмоб”, а ПАМЕТ !

Прочетете също

На 24 ноември загива Катя Попова

Катя Попова. Снимка – интернет. Родена е на 21 януари 1924 г. в Плевен в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *