Последни новини
Начало | Новини | Невен Вутев: Да прекратим идиотското разделение по темите 9-ти септември и 10-ти ноември

Невен Вутев: Да прекратим идиотското разделение по темите 9-ти септември и 10-ти ноември

Невен Вутев. Снимка . интернет.

„Плевен прес” покани трима плевенчани: един млад човек, един десен и един ляв политик, да кажат какво е за тях 10-ти ноември. Левият политик отказа, на другите двама поместваме отговорите без редакторска намеса.

Трудно е да се говори за събития в историята, на които човек не е бил пряк свидетел. Все пак възрастта ми не ми позволява да бъда докрай обективен за случилото се на 10-ти ноември 1989 година. Важно за разбиране е, че радикалната промяна в държавната политика и устройство през 1989 не е просто брънка от историята. Това е събитие, толкова близко до нашето съвремие, че ефектите и мненията от него усещаме и чуваме непрестанно.

За някои комунизмът е грозен призрак от миналото, други изпитват носталгия по изгубената индустриална и промишлена слава например. Това за огромно съжаление и до ден днешен разделя народа ни на два “враждуващи” лагери. Крайно време е веднъж за винаги да прекратим откровено идиотското разделение по темите 9 септември и 10 ноември. Всеки зрял и уважаващ себе си народ би се сплотил и обединил усилия, за едно по-достойно бъдеще. А не да продължи безсмисления и братоубийствен спор кой е бил по-червен от другия или кой по -редовно си е плащал членски внос в СДС.

Българите сме изключително интелигентна нация, колкото и да ни карат да се самоподценяваме. Трябва да осъзнаем, че това разделение просто е пагубно за нормалното развитие на страната.

Уроците от миналото са изключително зле научени. Мен  силно ме притеснява начина, по който българският народ разбира и се грижи за демокрацията си. Всъщност родната демокрация е това, което редица политолози и анализатори наричат “фасадна” демокрация. С две думи: за пред Европа сме чисти като момина сълза и властта е в ръцете на тези, които знаят и могат. Всичко е окей ама само за пред чужденците. А всъщност дебелоочието не е напускало родната политика от 30 години.

На младите ни прави изключително грозно, дори гнусно впечатление, че днешната политика в голямата си част  се ръководи от същите корумпирани “червени калинки”, които броени дни преди 10 ноември ходеха на редовен отчет пред Окръжния комитет на БКП.

Няма нищо лошо днес, 2019-та година, да си социалист или десен. Но бъди открит за вижданията си, а не да действаш според конюнктурните или политическите обстоятелства. Всичко това граничи с политическо лицемерие и натегачество.

А на тях българинът достатъчно се е нагледал и преди десети ноември…

Прочетете също

Различията между Северна и Южна България бяха темата на онлайн форум в Свищовската стопанска академия

Кръгла маса на тема „Статистически измерения на регионалните различия и неравенства между Северна и Южна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *