На 9 февруари се открива XX международно изложение-договаряне „Пчеларство-Плевен 2023”

328532953 1198202040829184 6000249538691641721 n
От ляво на дясно: Румен Балински от Областния пчеларски съюз в Плевен, Лъчезар Табаков, управител на „Партнерс Експо“ ООД, Иван Петков, областен управител на Плевен, доц. Юлиян Станчев, председател на ОПС /Областен пчеларски съюз/. Снимка – Плевен прес.

На 2 февруари в заседателната зала на Областна администрация – Плевен, се проведе пресконференция по повод предстоящото XX Международно изложение-договаряне „ПЧЕЛАРСТВО – ПЛЕВЕН 2023“.

На срещата присъстваха Лъчезар Табаков, управител на „Партнерс Експо“ ООД, доц. Юлиян Станчев, председател на ОПС /Областен пчеларски съюз/, Иван Петков, областен управител на Плевен, Румен Балински от Областния пчеларски съюз в Плевен.

От 9 до 12 февруари 2023 година, в град Плевен ще се проведе XX Международно изложение-договаряне „ПЧЕЛАРСТВО – ПЛЕВЕН 2023“. Изложението се организира от „Партнерс експо“ ООД и Областен пчеларски съюз – Плевен. Събитието е под патронажа на Министерството на земеделието, храните и горите на Република България, в сътрудничество с пчеларските организации на България.

По традиция домакин на изложението е Областният управител на Област Плевен.

За предстоящото изложение Лъчезар Табаков, управител на „Партнерс Експо“ ООД коментира: „За наша радост през всичките тези години не вървим надолу, а нагоре. И тази година сме организирали над 100 фирми, които ще участват със свои щандове. Ще има и фирми с представителства на други държави. С помощта на Областен пчеларски съюз успяваме да поддържаме изложението на това ниво. На изложението ще бъде представено пчеларско оборудване и инвентар, специализирани платформи и ремаркета, восъчни основи, ветеринарни препарати, пчелни продукти и семинари с утвърдени лектори, разнообразна програма. Имаме и съпътстващ сектор растениевъдство, медоносна растителност. Този път привлякохме и интереса на Гората.бг, които също ще участват. Те ще направят и дарение от акациеви насаждения. Всички знаем, че акацията е първото медоносно дърво.

Плевен е водещ пчеларски център в медодобива с над 100 000 пчелни семейства и 1 500 пчеларя произвеждащи над 1 500 тона мед годишно. Изложението играе важна роля в подпомагането на пчеларските организации в развитието на бранша.  Имаме малък спад с участието на чуждите фирми, защото за първи път се застъпва с изложение в Белград и Турция.

Изложението се оценява, като едно от най-голямото в Източна Европа. В последният ден на изложението, 12 февруари, ще бъдат връчени и награди за детски рисунки и отличените фирми“.

Румен Балински от Областния пчеларски съюз в Плевен съобщи, че тази година за първи път ще има представяне първа стъпка на Академия по пчеларство. Целта на академията е пчеларите да научават всичко ново, като се очаква и академик Атанас Атанасов.

Доц. Юлиян Станчев – председател на Областния пчеларски съюз в Плевен информира: „На изложението участват много лектори от страната и чужбина. Обсъждат се проблемите на пчеларството, които през последните 15 години са много сериозни. Последният месец стана известно, че по инициатива на зърнопроизводителите ще бъдат възстановени два неоникотиноиди, които са забранени, но има вратичка и те използват това. Тези дни подписахме подписка от всички областни и национални пчеларски организации, че сме против това. Изследвания показват, че тези неоникотиноиди са за третиране на семената. От семето неоникотиноида отива до цвета, и отива и до зърното, и по този начин пчелите го внасят в кошера.

Този проблем не е решен. През последните 10 години смъртността при пчелните семейства е много голяма. Причините са много, пестициди, болести и една част от проблемите са земеделието. От това, че пчелата не намира храна. Давам пример с земеделието в Западна Европа, което е твърде разнообразно, с разнообразна земеделска култура. През последните години нашите земеделци пръскат с хербицид и никакво растение не изниква.

В плевенска област най-малък дял имат горите. Изключително е малък дела на медоносните растения. Това е една от причините да намаляват пчелните семейства. Много пчелари претърпяха загуби. Една седма от меда на България се произвежда в Плевен.

Пчеларите са недоволни от изкупните цени. Пчелният мед е борсова стока и цената се определя от борсите. Целта на изложението е да заострим вниманието на хората, че консумацията на мед е много ниска. Медът е един естествен антибиотик“.

Областният управител на Плевен-Иван Петков също коментира предстоящото изложение: „Адмирации за организаторите и участниците. Това изложение е единственото така обемно на територията на нашата страна. Освен изложение на новите технологии ще бъдат представени и дейности за обучение. На това изложение се залага на широкоспектърността. Да се изяснят и ясно откроят проблемите, които стоят пред производителите. Да се надяваме, че ще имаме развитие за „разширяване на пчелното семейство“. За периода 9 – 12 февруари, хотелската част на Плевен е запълнена. Това ще допринесе и за културният туризъм в нашият град“.

Откриването на пчеларското изложение ще се проведе на 9 февруари 2023 година, от 10:00 часа в търговски комплекс „Мания тауър“-Плевен. Очаква се да присъства и Явор Гечев-служебен министър на земеделието.

328543207 558332619566515 839445536488896868 n
Снимка – Плевен прес.

Споделете:

Прочетете също

кардиостимулатор 1

Кардиолози в “Сърце и Мозък” имплантираха сложен кардиостимулатор нa 95-годишна пациентка

Виcокотехнологичен кaрдиоcтимулaтор бе имплантиран на 95-годишна пaциенткa, поcтъпилa по cпешноcт c много бaвен cърдечен ритъм …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *