На 8 юли отбелязваме Световния ден за борба с алергиите

АЛЕРГИЯ 3

Световният ден за борба с алергиите се отбелязва ежегодно на 8 юли от 2005 г. насам от Световната организация по алергии (WAO) и Световната организация по имунопатология (WIPO). Целта му е да информира широката общественост за симптомите и мерките за превенция на това заболяване.

Алергията е състояние на повишена чувствителност на организма към въздействието на определени фактори на околната среда – алергени, което се развива при многократно излагане на тези вещества. Те могат да бъдат: прах (уличен, домашен или книжен), животински косми, растителен прашец, лекарства, хранителни продукти (най-често: яйца, мляко, пшеница, соя, морски дарове, ядки, плодове), битова химия, ухапвания от насекоми, мухъл, латекс, животни и техните метаболитни продукти и др. Понятието „алергия“ се появява в медицинската терминология през 1906 г., като авторството му се приписва на австрийския педиатър Клеменс фон Пиркет (на немски: Clemens Peter Freiherr von Pirquet, 1874–1929).

Но самият проблем има много по-стара история. Още в дните на Древен Египет са описани симптоми, които понастоящем се считат за клинични прояви на алергии. Въпреки това, медицината започва да изучава това заболяване едва през 19 век – в периода на интензивно развитие на промишлеността, или по-скоро свързаното с нея замърсяване на околната среда, и разбра същността на това явление едва в края на 20 век. И колкото повече се нарушаваше екологичният баланс в света, толкова по-голям ставаше мащабът на алергията.

В момента алергията е едно от най-разпространените заболявания в света. Според Световната здравна организация (СЗО) около 40% от населението на света страда от алергии, като се отбелязва увеличение на алергичните заболявания както сред възрастните, така и сред децата. Освен това в мегаполисите това заболяване засяга от 30 до 60% от населението. И този брой непрекъснато се увеличава. Но също така е страшно, че алергиите са причина за редица хронични заболявания (например бронхиална астма), които се превръщат в сериозен медицински, социален и икономически проблем. Сред факторите, допринасящи за развитието на това заболяване, най-честите са: замърсяване на околната среда, психологическо претоварване, изменение на климата, нискокачествена храна, неконтролирана употреба на лекарства.

Но основните причини за всяка алергия са заложени в човешката генетична основа – ние наследяваме гените, които са отговорни за предразположението към алергични реакции. Най-често алергиите започват да се проявяват в ранна възраст с повишена чувствителност към храни.

Съществуват няколко вида алергични реакции в зависимост от това, в кой орган или група органи се появяват (респираторни, кожни или офталмологични), а също така се разграничават видовете алергии в зависимост от причината за възникването им.

Формите на алергичните реакции са разнообразни – те се проявяват като силно дразнене на лигавиците, кожни обриви, отоци или екземи, продължителна хрема или кашлица, спазматично дишане, общо неразположение и други симптоми. Ако имате някакви симптоми на алергия, трябва да се консултирате с общопрактикуващ лекар или алерголог. Ако знаете, че имате алергия или предразположение към нея, опитайте се да спазвате определени правила, за да избегнете усложнения. Основното е да се избягва контакт с алергени, тъй като алергиите имат свойството да провокират все по-тежки реакции при повторен контакт с алергена. За съжаление повечето хора често приемат това заболяване твърде леко. И мнозина дори не осъзнават, че са болни, приписвайки симптомите на алергия на други заболявания. Липсата на информираност и познаване на този проблем, не само сред населението, но и сред здравните работници, води до неправилно и ненавременно лечение, причинява развитието на сериозни, понякога животозастрашаващи усложнения.

СЗО прогнозира, че 21 век ще бъде векът на алергиите. Ето защо инициативата за провеждане на днешната международна дата, трябва да допринесе значително за разпространението на знанията за това заболяване сред най-широките слоеве от населението, да демонстрира сериозността на това неприятно заболяване, необходимостта от превантивни, терапевтични и диагностични мерки.

Споделете:

Прочетете също

8 3

Малките актьори от плевенския театър посвещават три премиери на най-българския празник – 24 май

На 20, 21, 22 май, в три поредни вечери, можете да гледате „Криворазбраната цивилизация“, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *