Последни новини
Начало | Новини | На 6-ти януари, понеделник – почитаме Христо Ботев, бойните знамена и Йордановден

На 6-ти януари, понеделник – почитаме Христо Ботев, бойните знамена и Йордановден

Бюст – паметник на Христо Ботев в Плевен. Снимка – интернет.

Понеделник, 6-ти януари 2020 година, е богат на събития и ритуали. В 10.30 часа, който има потребност да почете името и паметта на Христо Ботев, може да дойде пред паметника на поета на едноименния булевард в Плевен. Навършват се 172 години от рождението на невероятния българин, бунтар и поет Христо Ботев. От общинска администрация ще поднесат цветя в знак на признателност. Кметът Спартански ще произнесе слово.

Половин час по-късно, в 11.00 ч., с тържествен  ритуал ще бъдат осветени  бойните знамена на военните формирования в Плевен по повод Богоявление. По стар български обичай на този ден Българската православна църква благославя Българската армия и нейните бойни знамена и флагове, които са символ на бойния дух на военнослужещите. Тържественото отбелязване на празника ще започне в 11.00 часа пред Параклис мавзолей „Св.Георги Победоносец” на площад „Възраждане”.

Същият ден,  в 12.30 часа,  по традиция  е ритуалното хвърляне на кръста по повод големия християнски празник Богоявление – Йордановден. Това ще стане във водите на р. Вит в района на историческия мост край с. Ясен.

Музиканти и танцьори от Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев” ще пресъздадат обичая във вида, характерен за Северняшката етнографска област. Ще бъде отслужен молебен  от плевенски свещеници. Победителят, хванал пръв кръста, ще получи парична награда от Община Плевен.

Това с “паричната награда” няма нищо общо с древния български обичай “Водици”, но явно и обичаите вече не са това, което са били.

Прочетете също

На любов към нашенската музика и танци учи Златка Чардакова младежите в ОСО – Плевен

Учителка по професия, по съдба, мисля и по призвание. Това казва за себе си Златка …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *