На 6 април почитаме Успение на Свети Методий Славянобългарски

Икона на Свети Методий. Снимка – Интернет

Свети Методий бил по-голям роден брат на славянския равноапостол Константин Философ – Свети Кирил. В ранната си младост  Свети Методий избрал военно поприще и десет години управлявал славянска област, подвластна на византийския император. Почувствал Божието призвание той се отказал от високото си положение и постъпил в манастира, намиращ се в планината Олимп (Мала Азия). Подир време  при него дошъл и по-малкият му брат Константин. От тогава те не са се разделяли до смъртта си и заедно извършили великото и забележително дело – създаване на славянската писменост и на християнската просвета сред славяните.

В Моравия светите братя заедно учели народа на християнската вяра на достъпен славянски език и това продължило до смъртта на Свети Кирил в Рим. Поради коварните замисли на немското духовенство Свети Методий не могъл да се върне в Моравия, а останал в съседната Панония, чийто княз Коцел го върнал обратно при папа Адриан ІІ с молба да го ръкоположи за епископ. От това време Свети Методий от обикновен мисионер станал архиепископ на Панония и Моравия, който се подчинявал направо на римския първосветител.

Но клеветите продължавали: ту го обвинявали пред местния княз, че Методий открито изобличава неговия нечист живот; ту на римския папа внушавали, че Методий иска да откъсне от неговия диоцез Моравия и Панония; ту в Цариград изпращали съобщения, че Методий много се приспособил към римския папа. Поради това великият светител трябвало вече в преклонна възраст навсякъде лично да се явява и да изобличава нанасяните клевети. Най-после враговете успели да го хвърлят в затвора за две и половина години, откъдето бил освободен само поради строгата заповед на папа Йоан VІІІ.  Ведно с борбата с ожесточените врагове Свети Методий продължавал своето дело на славянски равноапостол, като проповядвал словото на божествената истина и като превеждал от гръцки на славянски език свещените книги. Той оставил като скъпоценно наследство превода на всички канонически книги на Свещеното писание и превода на църковноправния сборник Номоканон.

Свети Методий Славянобългарски починал на 6 април 885 г. и бил погребан във Велеград и – според житието му – „лежи във великата моравска църква, от лявата страна, в стената зад олтара на Света Богородица“. 

Източник – Интернет

Прочетете също

Луди ни направихте. Сега и зелени паспорти

Снимка – интернет. Преди една седмица „Плевен прес” би камбаната за това. На 11-ти октомври …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *