На 6 август честваме Преображение Господне

Икона „Преображение Господне“ от 15 век – Третяковска галерия. Снимка – Интернет.

Преображение Господне или Сотировден е християнски религиозен празник, който се чества на 6 август (по Юлианския календар), (по Грегорианския – 19 август). Българската православна църква отбелязва религиозните празници по Юлианския календар.

Според евангелията (Мат.17:1 – 13; Марк 9:1 – 9; Лук.9:28 – 36) Иисус Христос и апостолите Петър, Яков и Йоан се качват на планината Тавор и там Иисус се преобразява пред тях: „…лицето Му светна като слънце, а дрехите Му станаха бели като светлина.“

Този празник е установен още в първите векове на християнството и ни напомня едно от най-важните евангелски събития – явяването на Господа в небесна слава пред трима от учениците си. Според легендата, на този ден Иисус Христос доказва на учениците си Петър, Яков и Йоан своя божествен произход.  

В 33-тата година от земния си живот, 6 дни след беседата с учениците си Христос се преобразил на планината Тавор пред погледа на трима от тях: Петър, Яков и Йоан (толкова, колкото според закона се изисквало да се засвидетелства истината). През нощта, изморени, учениците заспали. Христос, както бил на молитва, се издигнал над земята и засиял в силна светлина. Лицето му заблестяло като слънце, дрехата му станала бяла като сняг. Като свидетели на това от небето се явили Мойсей и пророк Илия, с които Христос разговарял за кръстните си страдания и възкресение.

Църквата чества деня на Преображение Господне като спомен за небесната слава и мощ на Спасителя.

На този ден вярващите се причестяват след петдневен пост, като в чест на празника се позволява риба.

Това е денят, в който се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи, след като се благослови с молитва и се прикади от свещеника в църквата. Вярва се, че в нощта срещу Преображение, също както и на Богоявление, в небето се отваря Божията врата и сам Господ се показва на нея. Само праведният може да види тази врата и каквото си поиска в този миг, Господ ще му го даде.

Според народните вярвания, от Преображение Господне „лятото се пречупва“ и времето се преобръща – върви към есента и студа. Времето се преобразява, водите в изворите и реките изстиват, дните и нощите застудяват и вече не стават за къпане.

Споделете:

Прочетете също

Двама плевенски депутати с изказвания в НС за избора на кабинета „Денков-Габриел”

Двама от осемте плевенски депутати направиха днес изказвания в НС във връзка с избора на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *