На 5 август 1862г. в Плевен се ражда полковник Иван Симеонов

Плевен от началото на 20 век. Снимка – Интернет.

Иван Симеонов Симеонов (Иван Симеонов Кушинов) е български офицер, герой от Сръбско-българска война – 1885г.

Иван Симеонов е роден на 5 август 1862 година в Плевен. През 1883г. завършва в четвъртия випуск на Военното училище в София, произведен в чин подпоручик и зачислен в 4-ти пехотен плевенски полк.

По време на Сръбско-българската война (1885г.) подпоручик Симеонов е командир на 1-ва рота от 1-ва дружина на 4-ти пехотен плевенски полк. Участва в боевете при Сливница (5 – 7 ноември), където на 5 ноември е тежко ранен.

След войната участва в бунта на офицерите-русофили в Силистра и след потушаването му е принуден да емигрира в Русия. През 1898 година, когато се разрешава офицерско – емигрантският въпрос се завръща в България и служи в 24-ти пехотен черноморски полк (1900г.). По-късно е назначен за помощник-командир на 17-ти пехотен доростолски полк. Бил е интендант на девета пехотна дивизия, началник на Софийския резервен интендантски магазин и подпредседател на Кюстендилската реквизиционна комисия.

По време на Балканската война (1912г. – 1913г.) Симеонов командва дружина от 4-ти пехотен плевенски полк и взема участие в битката при Чаталджа. Уволнен през 1918 г.

Полковник Иван Симеонов умира на 14 декември 1930 година в София.

Въпреки усилията ни не успяхме да намерим фотография на видния плевенчанин и български офицер – полковник Иван Симеонов.

Прочетете също

Мартин Заимов /ДБО/: В момент на несигурност, свободата на личен избор трябва да бъде уважена

Мартин Заимов, включен в листа на „Демократична България – Обединение“ Плевен. Снимка – интернет Финансистът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *