На 4 651 човека е осигурена работа от Бюрото по труда – Плевен

Здравко Дафинов, директор Бюро по труда – Плевен. Снимка – Плевен прес.

 Висока безработица в областта.- 9.5 %. В община Плевен – 6.6 %. Безработица в страната за 2020 година – 6.7 %.

През 2020 година Бюрото по труда в Плевен е помогнало на 4 651 човека да си намерят работа, информира директорът на институцията – Здравко Дафинов. За особеностите на пазара на труда в Плевен, със Здравко Дафинов разговаря Ива Мусова от „Плевен прес”.

 Г-н Дафинов, как приключихте 2020г. ?

 В момента сме изключително натоварени. Колегите споделят, че такова натоварване не са имали от първите години когато е създадено Бюрото по труда.  Някои от колегите работят включително в събота и неделя.

Към 31 декември 2020 г. имаме регистрирани 4 188 безработни.

Има ли рязко увеличение на регистрираните безработни ?

На фона на 5 200   през месец април, 2020 г. има  намаление на регистрираните безработни с 1000 човека. Увеличение има през месеците ноември и декември, което е логично, защото приключва селскостопанската година и тук в България, и в чужбина Сезонните работници се прибират и се регистрират като безработни. Това е нормален процес – кооперациите освобождават временно от персонала си.

В края на годината безработицата в община Плевен е 6,66 %, което е малко под регистрираната безработица за страната – 6,7%. За областта към 31 декември 2020 г. безработицата е 9,5 %, което е висок процент безработица.

В кои сектори са най-много регистрираните безработни?

Най – много са новорегистрираните   от заведенията за обществено хранене и хотелиерството,  персонала от търговските комплекси,  като най-засегнати от пандемията. За плевенска област безработицата е толкова висока, защото освен посочените,  това са и хората от сезонната заетост, и около 30 % продължително безработни / повече от година регистрирани като търсещи работа лица/.

Имаме и цифри, които са повод за удовлетворение  –  4 651 човека са започнали работа в рамките на 2020 г. устроени на съответните работни места от Бюрото по труда в Плевен. И те са на първичния пазар, т.е. започнали са работа на ново работно място, не по някоя от мерките във връзка с Ковид пандемията.

В сравнение с 2019г.  каква е безработицата в областта ?

За 2019 г. имаме регистрирани безработни  3 267 човека, т.е  с 25 % са се  увеличили регистрираните безработни и това са хората от изредените по-горе браншове – земеделие, хотелиерство, ресторантьорство и търговия.

Има ли  обявени свободни работни места сега?

Като цяло има постоянно свободни работни места. Аз смятам, че когато човек е в нужда, трябва да е готов и на компромиси. Не винаги може да се отговори на всички изисквания и условия, които имат търсещите работа. Към момента има 37 обяви на фирми, като всяка от тях предлага различен брой работни места. За Плевен по традиция шивашките и текстилни фирми са най-често сред тези, които търсят работници: някои по 10, други по 20 и повече свободни позиции.  Стоманолеярният бизнес е обявил 17 места, различни Строителни фирми търсят монтажници,    – общо над 100 свободни работни места.

Бил съм и в двата големи завода за автомобилни компоненти, в други фирми които предлагат работа и съм наясно какво се предлага. Когато човек е без специално образование и му се предлага постоянна работа, с фиксирано работно време, обучение, различни социални придобивки и сигурен, макар и минимален доход, аз мисля, че няма място за претенции. Който иска да работи не е толкова трудно да си намери работа.

Имат ли ефект програмите за преквалификация?

В момента са прекратени поради пандемията. Който иска да може, се учи и му се получава. Който отива на курс само заради стипендията – парите на държавата не отиват на точното място. Но ние не можем да пренебрегнем желанието на човека да се преквалифицира. В Плевен имаме изключителния шанс да имаме Българо-германски център, който дава добро образование и хората завършили курсовете там, след това са едни добри специалисти.

По какви програми работихте през 2020 г. и какви са резултатите от тях?

За да стане ясно ще си послужа с цифри. В момента имаме 68 договора по „Програма за младежка заетост”. Това са 68 младежи, наети от частни фирми. По „Програма за обучение и заетост” имаме 137 наети лица. Лавинообразно търсене имаме по програмата „Родители в заетост“, там договорите са 187. Това означава, че 187 регистрирани безработни са с договори за 4 месеца като детегледачи и ако родителят на детето започне работа след тези 4 месеца, наетият гледач на детето получава договор за още 14 месеца. Така се осигуряват детегледачи на активни майки, като не рядко това е човек от семейството. По Програма „Заетост за теб“ – наемане на нови работници, имаме 206 заявки за 506 работни места. В момента имаме сключени договори със  78 фирми. По Програма „Запази ме“ имаме подадени заявки от 111 фирми за 592 лица. Това е т.н. програма 24 лв. Парите се превеждат по сметките на лицата и могат да ползват тази помощ по 24 лв. на ден до 60 дни / вече има изменение и ще бъде проценти от осигурителния доход/. Вече има плащания по тази програма.

По ПМС 55 –  мярката 60/40, 202 фирми от началото на годината са подали заявления и са осигурени плащания за 3081 лица. По ПМС 151 са получени 47 заявки от фирми и са извършени 113 плащания за 6584 лица. При промяната на това постановление има още 34 заявления от работодатели. По тях са направени 53 плащания за 3 000 лица. По Закона за насърчаване на заетостта имаме 157 действащи договора с фирми – за наемане на продължително безработни лица, за наемане на първите три лица на новорегистрирана фирма, за наемане за допенсиониране и т.н.

Колко човека си намериха работа през 2020 г. благодарение на Бюрото по труда – Плевен, извън мерките?

През 2020 г.    си намериха работа  4 651  ползватели на услугите на Бюро по труда Плевен.

Прочетете също

Община Гулянци извършва ремонти на общински сгради за близо 50 000 лева

Община Гулянци извършва ремонти на общински сгради за близо 50 000 лева

Сградите на четири кметства, две читалища и една здравна служба ще бъдат ремонтирани със средства …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *