На 4 651 човека е осигурена работа от Бюрото по труда – Плевен

ДАФИНОВ
Здравко Дафинов, директор Бюро по труда – Плевен. Снимка – Плевен прес.

 Висока безработица в областта.- 9.5 %. В община Плевен – 6.6 %. Безработица в страната за 2020 година – 6.7 %.

През 2020 година Бюрото по труда в Плевен е помогнало на 4 651 човека да си намерят работа, информира директорът на институцията – Здравко Дафинов. За особеностите на пазара на труда в Плевен, със Здравко Дафинов разговаря Ива Мусова от „Плевен прес”.

 Г-н Дафинов, как приключихте 2020г. ?

 В момента сме изключително натоварени. Колегите споделят, че такова натоварване не са имали от първите години когато е създадено Бюрото по труда.  Някои от колегите работят включително в събота и неделя.

Към 31 декември 2020 г. имаме регистрирани 4 188 безработни.

Има ли рязко увеличение на регистрираните безработни ?

На фона на 5 200   през месец април, 2020 г. има  намаление на регистрираните безработни с 1000 човека. Увеличение има през месеците ноември и декември, което е логично, защото приключва селскостопанската година и тук в България, и в чужбина Сезонните работници се прибират и се регистрират като безработни. Това е нормален процес – кооперациите освобождават временно от персонала си.

В края на годината безработицата в община Плевен е 6,66 %, което е малко под регистрираната безработица за страната – 6,7%. За областта към 31 декември 2020 г. безработицата е 9,5 %, което е висок процент безработица.

В кои сектори са най-много регистрираните безработни?

Най – много са новорегистрираните   от заведенията за обществено хранене и хотелиерството,  персонала от търговските комплекси,  като най-засегнати от пандемията. За плевенска област безработицата е толкова висока, защото освен посочените,  това са и хората от сезонната заетост, и около 30 % продължително безработни / повече от година регистрирани като търсещи работа лица/.

Имаме и цифри, които са повод за удовлетворение  –  4 651 човека са започнали работа в рамките на 2020 г. устроени на съответните работни места от Бюрото по труда в Плевен. И те са на първичния пазар, т.е. започнали са работа на ново работно място, не по някоя от мерките във връзка с Ковид пандемията.

В сравнение с 2019г.  каква е безработицата в областта ?

За 2019 г. имаме регистрирани безработни  3 267 човека, т.е  с 25 % са се  увеличили регистрираните безработни и това са хората от изредените по-горе браншове – земеделие, хотелиерство, ресторантьорство и търговия.

Има ли  обявени свободни работни места сега?

Като цяло има постоянно свободни работни места. Аз смятам, че когато човек е в нужда, трябва да е готов и на компромиси. Не винаги може да се отговори на всички изисквания и условия, които имат търсещите работа. Към момента има 37 обяви на фирми, като всяка от тях предлага различен брой работни места. За Плевен по традиция шивашките и текстилни фирми са най-често сред тези, които търсят работници: някои по 10, други по 20 и повече свободни позиции.  Стоманолеярният бизнес е обявил 17 места, различни Строителни фирми търсят монтажници,    – общо над 100 свободни работни места.

Бил съм и в двата големи завода за автомобилни компоненти, в други фирми които предлагат работа и съм наясно какво се предлага. Когато човек е без специално образование и му се предлага постоянна работа, с фиксирано работно време, обучение, различни социални придобивки и сигурен, макар и минимален доход, аз мисля, че няма място за претенции. Който иска да работи не е толкова трудно да си намери работа.

Имат ли ефект програмите за преквалификация?

В момента са прекратени поради пандемията. Който иска да може, се учи и му се получава. Който отива на курс само заради стипендията – парите на държавата не отиват на точното място. Но ние не можем да пренебрегнем желанието на човека да се преквалифицира. В Плевен имаме изключителния шанс да имаме Българо-германски център, който дава добро образование и хората завършили курсовете там, след това са едни добри специалисти.

По какви програми работихте през 2020 г. и какви са резултатите от тях?

За да стане ясно ще си послужа с цифри. В момента имаме 68 договора по „Програма за младежка заетост”. Това са 68 младежи, наети от частни фирми. По „Програма за обучение и заетост” имаме 137 наети лица. Лавинообразно търсене имаме по програмата „Родители в заетост“, там договорите са 187. Това означава, че 187 регистрирани безработни са с договори за 4 месеца като детегледачи и ако родителят на детето започне работа след тези 4 месеца, наетият гледач на детето получава договор за още 14 месеца. Така се осигуряват детегледачи на активни майки, като не рядко това е човек от семейството. По Програма „Заетост за теб“ – наемане на нови работници, имаме 206 заявки за 506 работни места. В момента имаме сключени договори със  78 фирми. По Програма „Запази ме“ имаме подадени заявки от 111 фирми за 592 лица. Това е т.н. програма 24 лв. Парите се превеждат по сметките на лицата и могат да ползват тази помощ по 24 лв. на ден до 60 дни / вече има изменение и ще бъде проценти от осигурителния доход/. Вече има плащания по тази програма.

По ПМС 55 –  мярката 60/40, 202 фирми от началото на годината са подали заявления и са осигурени плащания за 3081 лица. По ПМС 151 са получени 47 заявки от фирми и са извършени 113 плащания за 6584 лица. При промяната на това постановление има още 34 заявления от работодатели. По тях са направени 53 плащания за 3 000 лица. По Закона за насърчаване на заетостта имаме 157 действащи договора с фирми – за наемане на продължително безработни лица, за наемане на първите три лица на новорегистрирана фирма, за наемане за допенсиониране и т.н.

Колко човека си намериха работа през 2020 г. благодарение на Бюрото по труда – Плевен, извън мерките?

През 2020 г.    си намериха работа  4 651  ползватели на услугите на Бюро по труда Плевен.

Прочетете също

310x165 - Съветниците приеха отчета за управлението на общинската собственост

Съветниците приеха отчета за управлението на общинската собственост

Отчет даден – отчет приет. Снимка – пресцентър ОбС. Отчет за състоянието на общинската собственост …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *